Ostalo

POSAO ZA MLADENA BAJIĆA

Može li fotoreporter Ron Haviv dati DORH-u neke odgovore o počinjenim zločinima u Vukovaru?

Fotoreporter Ron Haviv u razgovoru za Al Jazeeru govorio je o svojim najpoznatijim snimcima rata iz Vukovara, Bijeljine, Sarajeva....Tom je prilikom i prezentirao nekoliko fotografija nastalih i u okupiranom Vukovaru, a koje do sada nisu javno nigdje prezentirane.

Piše: Republika.eu / Al Jazeera Balkans

Kada je Ron Haviv snimio svoje prve fotografije izvan SAD-a, u Panami 1989., nije mogao sanjati da će njegovi snimci prebijenog potpredsjedničkog kandidata potaknuti tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha da pošalje trupe u tu državu tokom invazije u kojoj je svrgnut general Manuel Noriega.

Američki fotoreporter nakon toga se opredijelio za ratno izvještavanje. Smatrao je da slike iz rata mogu promijeniti političke tokove, pa čak i zaustaviti sukobe.

Na prostorima bivše Jugoslavije proveo je više od pet godina između 1991. i 2010. - dok je istovremeno snimao u zemljama poput Haitija, Južne Afrike, Liberije i Rusije - njegove fotografije postale su dokazi brojnih zlodjela.

Dok razmišlja o svom prvom odlasku u Siriju, nakon više od 20 godina rada na bojištima širom svijeta, Ron Haviv kaže da je privilegij uticati na fotografsko dokumentiranje povijsti.

Boravak u Hrvatskoj 1991/92.

Za vrijeme rata u Hrvatskoj upoznao je Željka Ražnatovića Arkana. Susret s njim doveo je do nekih od najpoznatijih fotografija snimljenih tokom rata .na prostorima bivše Jugoslavije, a na pitanje kako je došlo do njegova kontakta sa Arkanom, Ron Haviv je odgovorio:

"Arkan je imao najbolje opremljene jedinice. Izvana su izgledali najprofesionalnije, s točke gledišta fotoreportera. U Erdutu, gdje je bio kamp za obuku Tigrova, zamolio sam Arkana da snimim njegov portret. Pristao je, vojnici su ga okružili i stali na tenk. Odjednom mu je neko dodao mladunče tigra. Ta fotografija je kasnije postala vrlo poznata.

U vrijeme rata u Hrvatskoj proveo sam mnogo vremena u Vukovaru. Kad se rat završio, ruski mirovnjaci trebali su iz Beograda otići u Vukovar. U ožujku 1992. otišao sam u Beograd, a onda sam saznao da se u Bijeljini vode borbe.

Trećeg dana stigao je konvoj. Arkan je iskočio iz jednog vozila sa vojnicima i rekao da je stigao da oslobodi grad od muslimanskih fundamentalista. Pitao sam ga da li me se sjeća iz Erduta i naredio je jednom vojniku koji je govorio engleski da me nadzire."

Susret s Clintonom

"Bio sam fotoreporter Newsweeka iz Bijele kuće za vrijeme mandata Billa Clintona. On i potpredsjednik Al Gore bili su na promociji moje knjige o ratovima na Balkanu", kaže Ron Haviv i nastavlja.

"Razgovarao sam s njima o njihovim propustima u Bosni. Clintonje izrazo žaljenje zbog nedjelovanja u Ruandi i BiH. Pitao sam Clintona zašto je brže djelovao na Kosovu. Kazao je da je bilo mnogo razloga za to."

Zločini na Kosovu

"Za vrijeme rata nekolicina kolega i ja objavljivali smo slike sa Kosova poput onih iz Bosne - protjerane starice, ubijenog dječaka....Siguran sam da su takvi snimci s Kosova doprinijeli da Clinton i Blair shvate da se povijest ponavlja, te su odlučili djelovati.

Stigli smo u jednu džamiju. Vojnici su skinuli islamsku zastavu i postavili srpsku. Dok sam ih snimao, čuo sam komešanje. U drugoj sobi bio je zarobljenik. Pokazali su mi njega i neke pištolje, navodno njegove. Pokazali su mi njegovu ličnu kartu i rekli "vidi, ovaj je s Kosova, očigledno je terorista.

Dok sam ih fotografirao čuo sam vrisku i izašao napolje. S druge strane ulice stajali su muškarac i žena, a žena je vrištala. Čula se pucnjava i muškarac je pao. Vojnici su povikali "ne slikaj, ne slikaj".

Svjedok vukovarskih likvidacija

"Ja sam ranije bio u situaciji za vrijeme pada Vukovara gdje su Srbi pogubili par ljudi koji su bježali. Pokušao sam da dokumentiram posljedice tog događaja i uperen mi je pištolj u glavu i nisam mogao ništa fotografirati. Sebi sam obećao da ću, ako ikada opet budem u tako nemiloj situaciji, učiniti sve što mogu kako bih izašao iz te situacije sa dokazima zločina, ako ga već ne mogu spriječiti.

Dok su oni vikali, a čovjek se tresao na zemlji, odšetao sam malo dalje i ugledao kamion koji je stajao zaustavljen nasred ceste nakon saobraćajnog udesa. Prošao sam iza kabine kamiona i uspio fotografirati kroz kamion. Uslikao sam muža i ženu u vrijeme kada je žena pokušavala spasiti muža da ne iskrvari. Opet se začula pucnjava i ona je onda upucana. Vratio sam se vojnicima. Izvukli su još jednu ženu. Ispostavilo se da je to sestra ubijene. Ubili su i nju. Kasnije su ubili još jednog zarobljenika, dječaka od 16 ili 17 godina."

"Tada su odlučili da se vrate u centralu, kuću koju su ranije zauzeli. I ja sam shvatio da iako imam fotografije muškarca i žene zajedno, bit će teško dokazati šta im se kasnije dogodilo. Zbog toga sam htio uslikati Tigrove u istom kadru kao i žrtve", rekao je poznati svjetski fotoreporter Ron Haviv.

Al Jazeera: Koliko je vremena prošlo dok niste snimili čuvenu fotografiju iz Bijeljine?

Ron Haviv: "Sve se odvijalo vrlo brzo. U to vrijeme nisam mogao da se skrivam, bio sam nasred ceste, pa sam sačekao da većina vojnika ode. Dok sam se spremao  fotografirati vojnike koji prolaze pored leševa, jedan mlad, vrlo drzak Tigar, koji je vozio motor i nosio sunčane naočale, došao mi je s lijeva, prošao pored mene i šutnuo leševe. Uslikao sam dvije fotografije tog čina i spustio fotoaparat. Niko me nije vidio u vrijeme kada sam to uslikao. Pogledali su me i ja njih, osmjehnuo sam se i rekao 'hajdemo' i potrčao u ulicu u koju su odveli čovjeka s Kosova.

On je i dalje bio živ i vodili su ga natrag u centralu. Otišao sam da njega fotografišem. Bacili su ga na koljena. Muškarac je podigao ruke, pogledao me, Tigar mi je pokazao pištolje, rekavši da su ih pronašli kod njega. Vratili smo se u centralu.

Fotograf AP-a i ja smo čekali kako bi dobili  odobrenje za odlazak i odjednom smo čuli veliki prasak. Kosovar, kojeg su bacili s drugog kata zgrade pao nam je pred noge. Nevjerovatno, ali preživio je. Ustaje, oni ga poliju vodom, rekavši da ga krste, mi to sve fotografiramo. Uvuku ga natrag u kuću. Arkan stiže i govori "daj mi sav svoj film". Tada sam bio siguran da ću izgubiti sav film koji mi je u fotoaparatu. Međutim, ranije sam izvadio film koji prikazuje egzekucije i sakrio ga. Odvezao sam se do aerodroma i poslao film u redakciju.

Te stvari se dešavaju jako, jako brzo. Zapanjujuće je kako brzo okonča jedan život. Za razliku od filmova, čin umiranja bude gotov za nekoliko sekundi. Sve je to vrlo nadrealno. Također,  sasvim je nadrealno biti u društvu vojnika tokom borbi. Oni su u sasvim drugom stanju. Vrlo su uzbuđeni, emotivni, opasni. Kao autsajder, bio sam sa Arkanovim trupama i naravno da sam dvaput razmislio prije nego što bi bilo što učinio, jer bi me lako mogli ubiti."

Ron Haviv je predavač međunarodne radionice za fotoreportere Foundry Photojournalism Workshops koja se ovoga tjedna održava u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera Balkans