Politika

KAJIN

Odmah pristupiti izmjenama Ustava

Nezavisni saborski zastupnik iz Istre Damir Kajin zauzeo se za izmjene Ustava kako bi se uvela odredba o nezastarijevanju političkih ubojstava. Ne razumije stav oporbe da se s izmjenama Ustava žuri, ni HNS-ov stav da Ustav ne treba mijenjati jer se potrebne izmjene mogu učiniti i zakonom.

Damir Kajin   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Politička ubojstva događala su se dugo kroz našu povijest, a tadašnji ih režimi nisu željeli procesuirati, stoga Kajin podržava ideju da se ukidanje zastare učini sada, bez obzira je li riječ o ubojstvima nakon 2. svjetskog rata, ubojstvima hrvatske emigracije ili političkim ubojstvima s početka devedesetih...

"Kao što su Paradžik, Kraljević, Levar, Milan Krivokuća i tako dalje. Ne smijemo biti više zarobljenici naše prošlosti, za time nema potrebe i moramo se odvojiti od te prošlosti. Ne može se tim pojedincima suditi po kaznenom zakonu jer su djela u zastari i zato jednostavno treba prostupiti izmjenama Ustava", objasnio je Kajin na konferenciji za novinare.

U HNS-u nisu željeli posebno komentirati jučerašnje izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Poručuju tek kako s koalicijskim partenerima treba razgovarati, a ne postavljati ultimatume.

Inače, čelnik bivše Službe državne sigurnosti Josip Perković u izjavi za Večernji list tvrdi kako nije počinio kaznena djela koja mu se pripisuju te da nema veze s ubojstvom Stjepana Đurekovića. Uvjerava da je spreman svjedočiti pod određenim uvjetima u Munchenu ili videovezom.