Politika

BANSKI DVORI

Održan sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanja

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Zorana Milanovića u Banskim dvorima, održan je sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

12.07.2013., Zagreb - Sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije   FOTO:Željko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Kako su priopćili iz Vlade, na sastanku su sudjelovali potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Branko Grčić, ministri Željko Jovanović, Mirando Mrsić i Gordan Maras, posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost Neven Budak, zamjenici ministara Boris Lalovac, Marijan Cesarik, Berislav Šipuš i Anton Leverić, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, predsjednica Rektorskog zbora Vesna Vrtiprah, dekanica Učiteljskog fakulteta u Osijeku Anđelka Peko, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Krunoslav Pisk, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec te voditelji radnih skupina Predtercijarno obrazovanje, Visoko obrazovanje te Znanost i tehnološki razvoj, Petar Bezinović, Vladimir Mrša i Ignac Lovrek.

Predstavljajući nacrt teksta Strategije, Neven Budak istaknuo je da su potrebne još neke završne konzultacije prije nego ona ode u javnu raspravu. Također je rekao da će, kao najvažniji dio za provedbu, Strategija sadržavati i Akcijski plan.

"Prvi puta se u Hrvatskoj radi sveobuhvatna strategija, koja se ne bavi samo jednim segmentom obrazovanja, već konceptom cijeloživotnog učenja, što je danas nužnost jer je nemoguće za neku profesiju bilo koga obrazovati jednokratno", rekao je profesor Budak. Naglasio je da je glavni cilj Strategije osigurati kvalitetno obrazovanje svima pod jednakim uvjetima.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da će uspješno provođenje ove Strategije zasigurno promijeniti hrvatsko društvo.

Početak javne rasprave o Strategiji planiran je za 16. rujna ove godine, a javna rasprava trajat će dva mjeseca. Na sastanku je istaknuta nužnost da Strategija bude prihvaćena konsenzualno, kako bi se dugoročno provodila i ispunila svoje ciljeve.