Politika

PROPAO PLAN HITNE PROMJENE USTAVA

I SDP-ovi koalicijski partneri stali uz oporbu!

Nakon gotovo dva sata rasprave inicijativa za izmjenu Ustava nije uopće ni uvrštena na dnevni red Odbora za Ustav.

Odbor za Ustav   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

[12:36]
Inicijativi koju su potpisali zastupnici SDP-a i Damir Kajin kako bi se ukinula zastara za politička ubojstva nisu dali podršku HDZ-ovi članovi Odbora, ali ni koalicijski partneri. Naime, inicijativa se pojavila jučer predvečer, objavljena je na internetu i odmah je sazvana sjednica.

Već na samom početu oporbenjak Dragutin Lesar oštro se usprotivio ovakvom načinu uvrštavanja izmjena na dnevni red.

"Smatram neprihvatljivim ponašanjem vas osobno kao predsjednika, smatram nasiljem nad procedurom, nasiljem nad članovima ovog Odbora", istaknuo je Lesar.

Za HDZ-ovce su ovakve izmjene pokušaj kupovanja vremena kako bi se udobrovoljila Europa zbog spornog takozvanog 'Perkovićevog zakona' kako bi dali do znanja da mi sami možemo procesuirati političke zločine.

"U interesu je Hrvatske kao članice Europske unije da se s ovom vatrom ne igramo. Incijativa počinje u kasnim večernjim satima, a realizira se u ranim jutarnjim satima. Ta igra jutra i noći govori sve", rekao je Vladimir Šeks.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović pojašnjava stav svoje stranke.

"Zbog toga što je istina da političke volje nije bilo, da se najteži zločini osude. A ja mislim da je civilizacijska stečevina da takva djela ne zastarijevaju", kazala je Antičević Marinović.

Koalicijski partneri iz HNS-a i SDSS-a priznaju da se SDP nalazi pod neosnovanim napadima da štite nalogodavce političkih zločina, ali smatraju da se zbog toga ne treba mijenjati Ustav.

SDSS-ov Milorad Pupovac to je slikovito pojasnio.

"Da bih ja, kao predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke i kao Milorad Pupovac, prisutan 20 i nešto godina u političkom životu u Hrvatskoj trebao tražiti da se izmjeni Ustav po kojem se mene neće dovoditi u vezu s četnicima. Ali ne pada mi napamet niti da tražim ustavnu zaštitu, niti da iniciram da se u Ustav uvode odredbe koje će to zabraniti", poručio je Pupovac.

SDP ne odustaje od inicijative za izmjenom Ustava

Šef saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin najavio je da SDP ne odustaje od inicijative za izmjenom Ustava te da će to staviti na sljedećoj sjednici ili na ljeto ili na prvoj jesenskoj sjednici. Prokomentirao je i činjenicu da koalicijski partneri nisu dali podršku ovakvom načinu izmjena Ustava.

"Razgovarali smo sa svim kolegama. Ovo je naš prijedlog. SDP je politička stranka sa svojom agendom, sa svojim prijedlozima i sa svojim stanovima. Svatko ima pravo neslagati se s našim prijedlozima, ali smatramo da takvo neslaganje mora jasno obrazložiti", poručio je Grbin.


[11:09]
Na sjednici saborskog Odbora za Ustav i poslovnik raspravlja se o Ustavnim izmjenama i prijedlogu SDP-a da se Ustavom ukine zastarijevanje politički motiviranih zločina.

Vrijeđanje procedure i parlamentarne demokracije.

Tako je saborska oporba na sjednici saborskog Odbora za Ustav i poslovnik reagirala na činjenicu da je sjednica s točkom - izmjena Ustava, koje je najavljivao premijer Milanović i njegovi ministri, kako bi se u njega ugradila odredba o nezastarijevanju politički motiviranih zločina - naprasno sazvana jučer poslijepodne.

Forsiranju, žurbi i nasilju nad procedurom, zadnjeg dana rasprave u Saboru prije ljetne stanke, usprotivili su se Laburisti i HDZ.


[08:13]
Ustavne izmjene koje je najavljivao premijer Milanović i njegovi ministri naći će se pred saborskim Odborom za Ustav i poslovnik.

Odbor za Ustav raspravljat će o prijedlogu SDP-a i Damira Kajina da se Ustavom ukine zastarijevanje političkih zločina. Vlada se posljednjih tjedana našla pod paljbom oporbe i Europe zbog takozvanog Perkovićevog zakona kojim se zabranjuje provođenje uhidbenih naloga za zločine počinjene prije 2002. Godine. Njemačka, podsjetimo, traži Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića u osamdesetima. Vladajući tvrde da zakon nije donesen zbog Perkovića nego jer bi pravosuđe bilo pretrpano uhidbenim nalozima i stranim zahtjevima. U zamjenu su zato ponudili izmjene Ustava.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić prije nekoliko dana još jednom je potvrdio ustrajnost Vlade da se ukine zastara.

"Ako imate situaciju da je netko napravio tako gnjusan zločin kao što je ubojstvo u korist nekog režima onda se taj nije mogao progoniti dok je režim bio na vlasti i apsurd je da takvoj osobi dajete zastaru. Vi da ste u doba nekog režima prijavili toga vi biste završili u zatvoru. Dakle, da se sada te osobe pozivaju na zastaru, ne dolazi u obzir."

Zbog načina kako su se izmjene ubacile u saborsku proceduru već je na svom Facebook profilu prosvjedovao Laburist Dragutin Lesar. Smeta mu što izmjene nisu stavljene ni na dnevni red Sabora. Lesar je to nazvao „proceduralnom sramotom“.