Politika

MINISTAR RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

Svaki peti invalid je invalid rada, kreću istrage i revizije

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić namjerava provesti sveobuhvatnu istragu invalidskih mirovina.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Nagnao ga je na to podatak da je od ukupnog broja, 1,217.692 umirovljenika čak 246.142 korisnika invalidske mirovine po općim propisima. Svaki peti umirovljenik je - invalid rada. Usporedbe radi, europski je prosjek 15 posto. 

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava izračunali su da državu tisuću lažnih invalida košta pola milijarde kuna, a ministar je naložio da se provjere i zaposlenici HZMO-a, među kojima je isto tako uočen veliki broj invalida rada. 

Sve će se istražiti i sve nezakonite situacije bit će prijavljene policiji i Državnom odvjetništvu. Istražit ćemo svuda gdje postoji sumnja da su napravljene protupravne radnje. Popusta neće biti ni za kog, krajnje je vrijeme da se ova situacija riješi, trebalo je to odavno napraviti”, kažu u ministarstvu. 

Osobne invalidnine, doplatak za pomoć i njegu i druga materijalna prava koja se isplaćuju osobama s invaliditetom od početka sljedeće godine bit će obuhvaćeni u tzv. inkluzivni dodatak, a kriteriji za njihovu dodjelu, najavila je nedavno ministrica socijalne politike Milanka Opačić, trebali bi biti pravedniji. 

Sve osobe s invaliditetom, kojih u registru ima više od pola milijuna, trebale bi proći novo vještačenje da bi im se odredila razina invaliditeta. Branitelji, vojni invalidi, takvu reviziju, potvrdila je ministrica, neće morati proći. Invaliditet se više neće određivati prema postotcima, kao do sada, nego s obzirom na količinu tuđe pomoći koja je osobi potrebna. Očekuje se da će dio invalida izgubiti pravo na invalidninu, ali da će veći broj njih dobiti pravo na minimalne iznose, što bi ukupna izdvajanja moglo povećati za približno 80 milijuna kuna

Bez odgovora je ostalo pitanje u kojem će se roku provesti novo vještačenje svih invalida i koliko će to koštati.