Politika

EFIKASNIJE UPRAVLJANJE?

'Nema privatizacije strateški važnih poduzeća'

U Saboru traje rasprava o prijedlogu Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, koji bi trebao, uvjeravaju vladajući, uspostaviti novi, efikasniji sustav upravljanja državnom imovinom.

Ilustracija   FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
Piše: Media Servis

[10:11]
Između ostalog, osniva se i posebno Vladino povjerenstvo koje će voditi računa o strateškim tvrtkama, dok će se manjinski udjeli u nekim nestrateškim tvrtkama prodavati kako bi se smanjio javni dug.

"Nije slučajno što je ministar Linić neki dan rekao da, mi moramo prodavati tu imovinu, onu koja nije od strateškog interesa hrvatske države, moramo je restrukturirati, prodavati i riješavati taj dug. Budimo realni, i javne financije i javni dug su problematični dio funkcioniranja države i ako ne povlačimo određene poteze, ako ne donosimo neke ključne odluke, mi ćemo biti u problemu, ozbiljnom problemu", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.


[07:43]
Sabor sjednicu nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom.

Njime se uspostavlja novi, efikasniji sustav upravljanja državnom imovinom te se najizravnije regulira sustav koji bi trebao provoditi već utvrđenu strategiju upravljanja državnom imovinom, rekao je na prošlotjednoj sjednici Vlade potpredsjednika Vlade Branko Grčić.

"Ovaj zakon zapravo ima namjeru drugačije urediti sustav, rekao bih protresti sustav i osigurati da on bude efikasniji nego što je ovaj postojeći. Postojeća Agencija za upravljanje državnom imovinom i udjelima u tvrtkama zapravo se potpuno restrukturira. Ta agencija se na neki način dijeli u dva bitna segmenta", rekao je Grčić.

Zakonom se otvara put da se što brže uspostavi zajednički registar državne imovine kako bi se ona stavila u funkciju budućih investicija i gospodarstva, rekao je Grčić. Državni ured za upravljanje državnom imovinom bit će središnje tijelo za upravljanje i koordinaciju, a novoosnovani Centar za prodaju i restrukturiranje trgovačkih društava trebao bi dovršiti prodaju manjinskih udjela u svim društvima koja nisu strateška. Da je stanje u državnom proračunu teško i da će privatizacija državne imovine uvelike pomoći, smatra ministar financija Slavko Linić.

"Dobar dio ove imovine treba zaista privatizirati, prodati. Nama privatizacijski prihodi mogu biti u narednih 5 godina jedini prihodi koji će umanjivati ogromne, ogromne dugove. Mi u proračunu prostora za vraćanje dugova nećemo naći", rekao je Linić.Odluke treba donositi, bit će grešaka, ali ukupan rezultat mora biti pozitivan“, zaključio je prošli tjedan predsjednik Vlade Zoran Milanović.