Politika

MINISTAR OBRAZOVANJA

Za napad na nastavnika - u zatvor

Ministar Željko Jovanović potvrdio je da su u pripremi izmjene zakona koje će omogućiti da se napad na prosvjetnog djelatnika tretira kao napad na službenu osobu.

Škola u Vrgorcu u kojoj je roditelj nedavno prijetio i razbijao   FOTO:Ivo Čagalj/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Ako bi se nastavnike izjednačilo s policajcima, roditelji bi za vrijeđanje nastavnika mogli platiti novčanu kaznu od 15.000 kuna ili biti zatvoreni na 60 dana. Za fizičke napade i prijetnje oružjem roditelji bi mogli završiti u zatvoru na čak pet godina. 

Nakon što se o tome konzultirao s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem te ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić, Jovanović je oformio tim koji priprema prijedloge izmjena i dopuna zakona koji pokrivaju to područje. 

Riječ je, između ostaloga, o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Dio tih prijedloga mogao bi se naći u saborskoj proceduri odmah početkom jesenskog zasjedanja”, najavio je ministar Jovanović. 

Smatramo kako je prevencija ključna za suzbijanje svakog oblika nasilja i stoga iznimno važnim držimo uvođenje građanskog i zdravstvenog odgoja u škole”, dodao je ministar Jovanović. 

Upravo ta dva programa drži i ključnima da bi djeca bila tolerantnija jedna prema drugoj i da sutra budu bolji roditelji. 

To će sigurno pomoći i u unaprjeđivanju položaja učitelja i nastavnika u društvu, jer će ih i učenici i roditelji više uvažavati”, smatra ministar Jovanović