Politika

MINISTAR FINANCIJA POTVRDIO

Razmišljamo o rebalansu, neće biti rezanja

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je da u Vladi razmišljaju o rebalansu državnog proračuna.

Slavko Linić   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ministar financija Slavko Linić rekao je da će rebalans biti tema na Vladi kada se bude donosio prijedlog proračuna za 2014. godinu odnosno projekcije proračuna za 2015. i 2016. godinu.

"Godinu i pol dana čekanja, opraštanja, pogodovanja je završilo. Logika proračuna 2013. će biti naplata svih potraživanja onih koji svoje obveze prema državi nisu sredili. To nije nikakva prijetnja nego vrlo jasna poruka - hoćemo disciplinu. Prikupljanje prihoda je nešto što je obveza Ministarstva i prikupljanjem prihoda probat ćemo riješiti sve potrebe proračuna za 2013. godinu. Jednostavno ćemo inzistirati na disciplini, ali daljnjih poruka za rezanje niti od strane Ministarstva financija, a niti, koliko ja znam, od strane ostalih ministarstava, nema", tvrdi Linić.

Hoće li biti novih zaduženja, Linić za sada ne može potvrditi.

"Ono što nije u planu to je zdravstvo, prema tome, vidjet ćemo, ovisno o prihodima, što ćemo do kraja godine, ali za sada smo se zadužili tri milijarde za zdravstvo, što nije bilo predviđeno planom. Prema tome, u tom dijelu moguće je da ćemo imati određene korekcije, ali to će biti predmet rasprave o proračunu", kaže Linić.

Boljem punjenju proračuna u prilog idu i više trošarine.

"Evidentno da su trošarine na cigarete i na motorna goriva predmet koji će se često mijenjati tijekom ove godine, a promjene koje su uslijedile, uslijedile su prije svega zbog usklađenja naših niskih trošarina s Europskom unijom. Prema tome, očito je da smo imali prenisko oporezivanje u odnosu na europski prosjek i to ćemo povećati", zaključio je Linić.