Politika

MRSIĆ O NOVOM ZAKONU O RADU

Nema govora o smanjenju dana godišnjeg odmora

Iako prozivan zbog manjka socijalnog dijaloga, u priču s pirotehničarima kao posrednik ušao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji nam je otkrio u kojoj su fazi pregovori o novom Zakonu o radu i kako sada funkcioniraju stvari u Gospodarsko socijalnom vijeću.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Stvari su se promijenile kada je socijalni dijalog u pitanju, jasan je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Socijalni dijalog proteklih godina temeljio se na nekim dogovorima koji nisu bili za stolom, nego odlascima u Banske dvore u noćne sate, dogovorima ispod stola. Mi smo rekli da želimo o svemu razgovarati jasno i transparentno i mislim da se svi privikavamo na taj dijalog."

Ipak, priznaje da proceduru nije uvijek poštovala ni Kukuriku vlada.

"Neke smo zakone morali donijeti po hitnoj proceduri pa je u nekim slučajevima propuštena procedura i neki zakoni nisu raspravljeni na GSV-u".

No to više neće biti slučaj, a u međuvremenu je pao potpis na ugovor o GSV-u.

"Temljem Zakona o reprezentativnosti četiri sindikalne središnjice su stekle uvjete da djeluju kao dio GSV-a, tu su još Vlada i poslodavci. Naša želja je dignuti socijalni dijalog na jednu višu razinu, a razgovarat ćemo o svim problemima koje Hrvatsku tište".

Tri strane - Vlada, poslodavci i sindikati pregovoraju o novom Zakonu o radu koji se očekuje najesen.

"Duboko smo zagazili. Razgovara se o radnom vremenu, otpremninama, famoznom godišnjem odmoru, kada idete od jednog poslodavca drugom, kako definirati godišnji odmor, on ostaje i dalje onako kako je definiran u ZOR-u, dakle nema govora o smanjenju broja zagarantiranih dana", ističe Mrsić.

Nije tajna da se oko niza tema lome koplja, a vruća tema su i otkazi. No ministar ne skriva optimizam.

"Bit će još razgovora o otkaznim rokovima i puno drugih stvari, ali se nadam visokom stupnju suglasnosti", zaključuje Mrsić.