Politika

ZAKON O STRATEŠKIM INVESTICIJAMA

'To je šuma propisa i otvara se prostor za manipulacije'

U Saboru traje rasprava o Zakonu o strateškim investicijama, za kojeg vladajući tvrde da će znatno ubrzati proceduru izdavanja dokumentacije, a oporba da će omogućiti rasprodaju nacionalnog blaga.

Sabor raspravlja o Zakonu o strateškim investicijama   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Investicija koju Vlada proglasi strateškom trebala bi sve papire dobiti u roku od dva tjedna, iznimno mjesec dana, a da bi uopće bila proglašena strateškom mora biti zavedena u prostorne planove i biti vrjednija od 150 milijuna kuna, odnosno 75 milijuna kada je sufinancirana iz EU fondova i 20 milijuna kada je riječ o otocima i nerazvijenim područjima.

"Ja ovaj zakon vidim kao nešto što nas vodi kroz šumu propisa i što pokušava uspostaviti nekakav put", rekao je SDP-ovac Franko Vidović.

Šuma je sporna HDZ-u, odredba oko koje se mjesecima diže bura u javnosti - da Vlada za potrebe strateškog investicijskog projekta raspolaže državnim šumskim i poljoprivrednim zemljištem.

"Treba naprosto definirati koja je to površina, a s ovim se otvara prostor za razno razne manipulacije, ako nemate javnog nadmetanja, onda možemo vidjeti što se može dogoditi", istaknuo je Ivan Šuker.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak osobno smatra da ne treba ograničavati prodaju zemljišta, ali je otvoren za raspravu.

"Ja sam vas pozvao da u javnoj raspravi predložite koliko bi trebalo biti ograničenje, pa ćemo možda svi mi ovdje reći što su prednosti ili nedostatci vašeg prijedloga", naglasio je Vrdoljak.

Saborska rasprava jutros je nakratko prekinuta kako bi se HDZ pobunio protiv prošlotjedne smjene ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac i zatražio da u Sabor dođe premijer Milanović i objasni im zbog čega je Vlada među ravnateljima bolnica koje su neuspješno poslovale smijenila i vukovarsku heroinu Domovinskog rata.