Politika

GUŽVA NA PLESU

Stigli Napolitano,Barosso, Nikolić, Dačić,Schultz...

Cijelog dana u Zračnoj luci Pleso slijeću državni zrakoplovi i komercijalni letovi kojima razni gosti dolaze na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju...

Piše: Republika.eu / Mediaservis

Velik broj policije, članova osiguranja i djelatnika Zračne luke Zagreb od jutra spremno dočekuju visoke dužnosnike. Svaki državni zrakoplov dočekan je crvenim tepihom i kolonom vozila koja potom prevoze dužnosnike dalje nesmetano do Zagreba. Zrakoplovom Europske unije iza 16 sati su stigli europski šefovi - predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz, a stigao je i povjerenik za proširenje EU Štefan Füle.

U Zagreb je doputovala i srbijanska delegacija na čelu s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, a stigao je i crnogorski premijer Milo Đukanović. I brojni drugi gosti pristizali se na Pleso tijekom dana, među ostalima, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, predsjednik Češke Miloš Zeman ili pak švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt. Očekuje se još dolazak brojnih visokih gostiju poput poljskog premijera Donalda Tuska i potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding.

Do 22:30 državnim zrakoplovima i komercijalnim letovima stići će 30-ak delegacija zemalja Europske unije, brojni predsjednici, premijeri, ministri i ostali visoki dužnosnici koji će se okupiti na Markovom trgu, a potom i na središnjoj proslavi na Trgu bana Jelačića. Njoj je prisustvovati 15 predsjednika država, 13 premijera, 3 predsjednika parlamenata i brojni drugi gosti, njih oko 170.

Inače, redovan putnički promet u Zračnoj luci Zagreb cijeli dan protiče normalno, bez većih problema. Djelatnici Zračne luke kažu kako su se na vrijeme pripremili kako putnici, njih oko 8.000, koliko ih je predviđeno raznim letovima, ne bi ni osjetili da se ovdje nešto događa pa tako paralelno teku redovni i izvanredni letovi, a dodajmo kako se prema posebnoj regulaciji odvija i cestovni promet od Velike Gorice prema Zagrebu.