Politika

BIVŠI KOMUNISTA PROTIV SUDRUGOVA

Šeks: Anto Nobilo je pripremao optužnice kako bi nas pohapsio 1990. godine, a Milanovićev "King Kong", sam ja!

U današnjem Večernjem listu, Vladimir Šeks odgovara na nedavne prozivke Ante Nobila, koji ga je poimence spomenuo upozorivši da bi i Šeks mogao biti izručen nekoj od država, ako se zakonski vremenski ne ograniči od kada se u Hrvatskoj primjenjuje europski uhidbeni nalog.

Vladimir Šeks   FOTO:Goran Jakus/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Nakon Nobila i sam premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade RH prijetećim tonom govorio je kako će HDZ u slučaju tzv. "Perkovićev zakona", "tjerajući lisicu u stvari istjerati King Konga", a nakon čega su manje više svi politički analitičari i novinari zaključili da je Milanović u stvari ciljao na Vladimira Šeksa.

U svom današnjem razgovoru za Večernji list, Šeks je za Nobila rekao da nastupa kao glasnogovornik SDP-a, te da se radi o klasičnoj manipulaciji vladajućih koji kod Šeksa žele izazvati osjećaj ugroženosti, a kod hrvatskih branitelja se Vlada želi prikazati kao netko tko napokon vodi brigu o njima.

Šeks tvrdi da je još od davnih vremena u žestokom prijeporu s Antom Nobilom, još iz vremena kada je 1992. godine obnašao dužnost Glavnog državnog odvjetnika, te da je danas jedina "najpogodnija meta" jer je protiv njega 1992. godine pred Vojnim sudom u Beogradu podignuta optužnica zbog poticanja na genocid i oružanu pobunu. Podsjećamo da je to ona ista optužnica koja je, uz njega, podignuta protiv Ivana Vekića, Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa i još četrdesetak branitelja.

Objašnjavajući kada su i kako započeli njegovi prijepori s Antom Nobilom, Šeks je rekao da su ti prijepori započeli u travnju 1992. godine kada je postao Glavni državni odvjetnik i  kada je "kontrolom spisa zatekao predmet koji je Nobilo kao zamjenik Okružnog javnog tužitelja Zagreb potpisao 18. studenog 1991. godine, kada je odbacio kaznenu prijavu koju je policija podnijela protiv visokih časnika JNA. Policija ih je prijavila zbog uloge JNA u Đakovu kada je došlo do sukoba između branitelja i JNA. Tada su zapovjednici JNA iz vojarne zapovjedili da se neselektivno tuče po gradu, što je izazvalo žrtve, bilo je poginulih i ranjenih, te materijalne štete. Nobilo je odbacio tu prijavu pod obrazloženjem da je bio rat, sukob dviju zaraćenih strana i da se JNA sasvim legitimno mogla braniti, te da je to što je počinila sasvim legitimno u ratu. I zanimljivo prijava je odbačena na dan pada Vukovara", iznosi za Večernji list Vladimir Šeks.


Anto Nobilo FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nadalje, Šeks tvrdi da je Ante Nobilo bio iznimno podoban i ideološki vrlo uvjeren komunistički kadar u tadašnjem Državnom tužiteljstvu, te da je kao takav dobio i povjerenje bivše komunističke vlasti da zastupa optužnicu protiv bivšeg ministra u Vladi NDH Andrije Artukovića.

No, Šeksove optužbe protiv Nobila ne staju samo na tome, već u nastavku tvrdi da je Ante Nobilo bio u skupini tužitelja, sudaca i policije koja je po nalogu tadašnje partije 1990. godine pripremala plan uhićenja skupine istaknutih HDZ-ovaca na čelu sa dr. Tuđmanom. Prema tvrdnjama Šeksa, Nobilo je bio zadužen podnijeti zahtjev za pokretanje istrage te predložiti određivanje pritvora, a policija je tada imala organizirane skupine koje su trebale uhititi tu skupinu i privesti istražnom sucu.

Šeks se osvrnuo i na izjavu Zorana Milanovića da će HDZ "tjerajući lisicu, istjerati King Konga", potvrdno se očitujući kako je moguće da je upravo on taj "King Kong" na kojega je mislio Milanović. "Kada se gleda sadašnja struktura HDZ-a, nema drugog čovjeka osim mene na kojega bi oni pucali, nema nikoga drugog kome bi mogli pokušati imputirati zločine iz 90-ih ili ga povezati na bilo koji način da je odgovoran za nešto i sve svaliti na njega.", rekao je Vladimir Šeks za Večernji list.