Politika

JOSIPOVIĆ

Kod mene su 1. srpnja svi za istim stolom

Za točno tjedan dana Zagreb će postati glavni grad Europe. Brojni visoki dužnosnici iz Europe i regije stižu u zagreb na središnju proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Što nam nosi taj dan, ali i svi oni koji slijede kao punopravnoj članici Europske unije ekskluzivno za Media servis govori predsjednik Ivo Josipović...

Ivo Josipović   FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Za tjedan dana Zagreb postaje centar Europe. Sve su pripreme pri kraju, sve dobro napreduje, rekao nam je predsjednik Josipović i otkrio da ima samo jednu želju.

"Još se jedino nadam da će vrijeme biti kako treba i da neće biti nekog pljuska ili kiše..."

Josipović kaže da priredbom sigurno nitko neće biti razočaran.

"Priredba će biti primjerena vremenima u kojima živimo, neće biti rasipništva, bit će umjerena kada je riječ o troškovima. Ali kada je riječ o umjetničkim i političkim porukama bit će na zavidnoj razini", poručio je Josipović.

1.7. na Pantovčaku će biti organiziran radni doručak za predsjednike zemalja regije.

"Tema je, naravno, hrvatsko članstvo u Europskoj uniji i naši odnosi koji će sada biti nešto drugačiji, pogotovo kada uzmemo u obzir ambicije naših susjeda da pristupe Europkoj uniji. Očekujemo da ispune uvjete koje trebaju, koje smo i mi ispunili. Očekujemo i da će, kao što smo i mi odgovorno u odnosu na susjede radili svoj posao, da će tako raditi i oni".

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić dolazi na Pantovčak unatoč pozivanju Kosova.

"O tim raznim uvjetima sam slušao samo iz medija, ne bih spekulirao o tome. Kod mene na radnom doručku bit će svi za istim stolom", zaključio je Josipović.

2003. godina bila je kada je Ivica Račan podnio zahtjev za članstvom Hrvatske u Uniji, od tada 15 članica. Koliko je Hrvatska danas drugačija nego na početku ovog putovanja?

"Svi koji pamte 2000. i prije, koji pamte da smo imali rat - koji je sasvim sigurno spriječio Hrvatsku da možda od početka bude uzor u demokraciji i ljudskim pravima, moraju reći da je Hrvatska postala bolje društvo. Mi sada otvaramo jednu novu stranicu i upravo taj pomak koji smo napravili, bez obzira što ga kroz svakodnevan život možda i nismo uvijek primjetili, znak je optimizma, znak je da u Europskoj uniji možemo bolje nego do sada".

Josipović je svjestan da ekonomski trenutak našeg pridruživanja uniji nije sjajan, ali ne dopušta tezu da nas europska javnost i mediji dočekuju kao uteg.

"Moram reći da se povremeno javljaju tekstovi na tu temu, ja sam ih vidio 4,5,6. A vidio sam stotine tekstove u kojima se Hrvatska pozdravlja kao nova članica, tekstova koji govore o optimističnoj prognozi za Hrvatsku i Europsku uniju, a mi se uvijek vraćamo na tih 5,6 ili 10 tekstova koji govore nešto loše. Sada je vrijeme kada moramo vjerovati u vlastite snage, ja vjerujem da nećemo nikome biti na tere. Mi smo tu da radimo i napravit ćemo posao" - zaključio je Josipović.