Politika

INTERVJU

Josipović o slučaju Perković i referendumu o braku

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u ekskluzivnom intervjuu Media servisu da se Josipa Perkovića ne bi moglo izručiti Njemačkoj niti uz primjenu jedinstvenog uhidbenog naloga, bez ikakvih ograničenja.

Predsjednik Ivo Josipović   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Rekao je i da vjeruje Vladi da se izmjene zakona nisu planirale zbog zaštite bilo kojeg pojedinca te da bi po njemu logično bilo da se postupak provede u Hrvatskoj.

Slučaj Perković posljednjih dana ponovno intrigira hrvatsku javnost, a prvi put situaciju s izmjenama Zakona kojim bi se ograničila primjena europskog uhidbenog naloga komentirao je predsjednik Ivo Josipović.

"Mislim da je stvar potpuno krivo, pa rekao bih i površno postavljena. Sama promjena koja se unosi, gledajući ostale odredbe Europskog uhidbenog naloga, nešto o tome znam, time sam se bavio i prije nego što sam postao predsjednik, ne utječu na položaj gospodina Perkovića. Prema njemu će se ponašati kao i prema svakome drugome. Nema nikakav poseban status, niti će ga imati", rekao je Josipović.

Koje drugo ograničenje postoji osim ovog vremenskog?

"Pitanje zastare i još neke druge vrste i tako dalje. Ali kažem, pitanje je koliko je taj nalog primjenjiv s obzirom na ostale odredbe", ističe predsjednik.

Zapitao se zašto postupak protiv Perkovića nije proveden u Hrvatskoj.

"Prije nego što je otvoreno pitanje Europskog uhidbenog naloga bilo je jasno da po prijašnjim ustavnim odredbama, ni gospodina Perkovića, a ni bilo kojeg drugog hrvatskog državljanina nije moguće izručiti. Kroz sve te silne godine, trebalo je od Hrvatske tražiti da Hrvatska provede postupak u Hrvatskoj. I volio bih da se i o tome nešto kaže i trebalo bi na neki način paziti da se unaprijed nikoga ne osudi, ali da svi imaju potpuno jednak položaj pred zakonom".

Josipović smatra da se nismo izblamirali povlačeći izmjene zakona na pritisak Europske komisije samo desetak dana prije pristupanja jer su to radila i druge zemlje. Ipak poručuje.

"Ako Europska komisija kaže da baš Hrvatska postupa suprotno, mislim da ne treba na tome inzistirati. Za to sam da ne radimo nikakve posebne presedane. Da ne stvaramo dojam da se tu mijenjaju odredbe zakona radi jedne osobe ili jednog slučaja. Mislim da je Vlada vrlo jasno rekla da to nije tako".

Josipović je jasno poručio i da Hrvatskoj ne prijeti nikakva ustavna kriza zbog referenduma o ustavnom određenju braka. Imamo određena pravila i ako ih imamo u Ustavu i zakonu, moramo ih poštivati - kaže Josipović.

"S druge strane, ako prijeti opasnost da takav jedan postupak iznijedri određene vrijednosti za koje Vlada smatra da ne bi trebale biti na sceni, onda mora reagirati ne samo postupovnim odredbama, nego treba riješiti problem u njegovoj srži. Prema tome, ako je potrebno, ako želimo da se izjednače prava istospolnih brakova s klasičnim brakom, to se može učiniti promjenom zakona. Da pojednostavim i kažem: jednom jedinom rečenicom, ja bih to osobno odmah i učinio", poručio je predsjednik.

Sabor mora uvažiti ono što su građani rekli na referendumu, tu dvojbe za predsjednika nema. Ipak kaže da bi podržao promjene Ustava kojima bi se preciznije objasnilo o čemu se može odlučivati na referendumu, a o čemu ne.

"Zašto ne, mislim da nije loše razmišljati o jednom takvom rješenju, koje treba biti u Ustavu ili u zakonu, samo moramo biti jako oprezni da ako se nešto čini zakonom da se ne ide na dezavuiranje ustavnih odredbi. Mislim da bi u takvom slučaju i Ustavni sud reagirao", zaključio je Josipović.