Osječko-baranjska

U TIJEKU PROCJENA ŠTETA

Ukinuto izvanredno stanje obrane od poplava

Izvanredno stanje proglašeno zbog poplava u Osječko - baranjskoj županiji 12. lipnja danas je ukinuto - odlučio je nakon sjednice Stožera zaštite i spašavanja župan Vladimir Šišljagić.

Izvanredno stanje proglašeno zbog poplava u Osječko - baranjskoj županiji 12. lipnja danas je ukinuto   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Radio Osijek

Zaključeno je i kako vodostaji opadaju intenzitetom kako se i predviđalo, a stanje na nasipima uz Dravu i Dunav je pod kontrolom. Uklonjene su i geomembrane sa nasipa u osječkom Donjem Gradu, a postupno će se uklanjati i nepotrebne vreće s pijeskom. Jutros je Dunav kod Batine bio na 655, a Drava kod Osijeka 437 centimetara stoga izvanredne mjere obrane od poplava koje je proglasile Hrvatske vode još uvije traju. Ostaje zabrana prometovanja Državnom cestom Zmajecac - Batina (zabrana se ukida 21.6.2013.), Županijskom cestom Kopačevo - Podunavlje, a još uvijek je pod vodom i prilazna cesta naselju Karašica. U josipovačkom naselju Vrtovi jutros su se pojavile procjedne vode, no nadležne su službe brzo problem i riješile. Očekuje se kako će zabrane plovidbe Dunavom i Dravom koju je izdala Lučka kapetanija također, kao i zabrana plovidbe za izletnike u Kopačkom ritu, uskoro biti ukinute.

U tijeku je procjena šteta za koju se predviđa kako će biti milijunska, stoga je župan Šišljagić najavio kako će najvjerojatnije proglasiti elementarnu nepogodu.

Tema sjednice Stožera zaštite i spašavanja bila je najezda komaraca koja se očekuje nakon poplava, a zatražena je i procjena stanja od strane Ministarstvu zdravstva jer postoji mogućnost širenja zaraznih bolesti. Osim procjene, od Ministarstva je zatraženo i osiguravanje sredstva za uništavanje komaraca. U izradi je i naputak o uništavanju komaraca koji će biti proslijeđen stanovništvu u Županiji kako bi i oni dali svoj doprinos u uništavanju komaraca.

IZVOR: Radio Osijek