Politika

OSTOJIĆ SE POJAVIO, OPORBA NEZADOVOLJNA

Sabor raspravlja o Zakonu o zdravstvenom osiguranju

Nakon brojnih prosvjeda HDZ-ovaca jer ministar zdravlja nije došao u Sabor braniti Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Rajko Ostojić je došao pred zastupnike.

Sabor raspravlja o Zakonu o zdravstvenom osiguranju   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

[12:58]
Ispričao se jer je morao biti na sjednici Vlade, a onda opalio po bivšim Vladama. Rekao je da posljednih 18 mjeseci mora rješavati nered u svom resoru.

"Morao sam se pozabaviti s DORH-om - Institut za tumore je, kao što znate, rješavao DORH. Zatim sam dobio odluku Ustavnog suda da su donošene protuustavne odluke u Ministarstvu zdravlja. Čujte, netko očito je dizajniran da radi nered, a netko naprosto mora raditi red. Red i rad", rekao je Ostojić.

Bivši ministar HDZ-ov Darko Milinović nije zadovoljan Ostojićevim objašnjenjima.

"Ovako što nije viđeno u Hrvatskom saboru koliko ja znam, da je došao ministar na 3 minute i otišao, a nije ništa rekao. Otišao je jer nema odgovor na niti jedno pitanje", izjavio je Milinović.


[11:53]
U Saboru se raspravlja o Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim će se omogućiti liječenje u članicama EU o trošku HZZO-a.

Ako je riječ o skupljim postupcima i bolničkom smještaju, osiguranici će morati dobiti odobrenje Zavoda za zdravsteno osiguranje. HZZO će moći odbiti dopuštenje ako je u pitanju sigurnost pacijenta ili ako pacijent može dobiti jednaku skrb u hrvatskim bolnicama. Mijenjaju se i pravila za korištenje naknada na bolovanju, a objasnio ih je zamjenik ministra Marijan Cesarik.

"Zakonski prijedlog predviđa izmjene dosadašnje odredbe po kojoj se naknada za vrijeme bolovanja do tri godine, nakon 18 mjeseci bolovanja umanjivala za 50 posto. Prema novom prijedlogu, pravo osiguranika na naknadu ne bi se više ograničavalo na tri godine, već bi osiguranik polovicu iznosa naknade primao dok se ne utvrdi da je ozdravio", istaknuo je Cesarik.

HDZ-ovci su se pobunili jer zakon nije došao braniti ministar Ostojić, a smeta im što se donosi po hitnom postupku.

Ivanu Šukeru nije jasno kako u ministarstvu očekuju provođenje zakona bez utjecaja na proračun.

"Stalno si postavljam pitanje, iz kojih sredstava će se financirati ovo što je u prethodnom razdoblju stvorilo minus. Ili ćemo opet za godinu, do godinu i pol dana pričati o nekakvom minusu u zdravstvu od dvije do tri milijarde kuna", rekao je Šuker.

Bivši ministar zdravlja, HDZ-ov Darko Milinović očigledno je jedva dočekao saborsku raspravu o Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju kako bi podsjetio na sva predizborna obećanja Kukuriku koalicije, od smanjenja lista čekanja, povratka domova zdravlja po uzoru na Andriju Štampara.

"U godinu i pol dana ministra Ostojića dug HZZO-a je povećan za dvije i pol milijarde kuna", tvrdi Milinović i kritizira najavljenu sanaciju sustava.

"Naravno da je bilo potrebno reagirati na neprimjeren način, povećanjem deficita. Deficit državnog proračuna je 10 milijardi kuna. Kroz ovo se na mala vrata deficit državnog proračuna penje za 50 posto, gotovo na 15 milijardi kuna, pod nejasnim uvjetima i na koji način se radi sanacija zdravstvenog sustava", rekao je Milinović.

"Mislim da bi bilo konačno dobro da mi znamo kolika je ta sanacija. Jer najprije se govorilo o sanaciji županijskih Domova zdravlja koja je teška negdje oko milijardu i sto milijuna, sada govorimo najprije o pet milijardi, pa onda od tri milijarde i 250 za sanaciju lijekova. Ta sanacija bez odluke ovog Visokog doma ne može ići ako ćemo govoriti o transparentnosti javnih financija", poručio je Šuker.