Politika

MILANOVIĆ

Hrvatski interes je da ono što je bilo prije 2002. rješavamo sami

Premijer Zoran Milanović imao je potrebu na početku sjednice Vlade reagirati na, kako je rekao, oporbenu nesmotrenu i neartikuliranu kritiku da se zakon o provedbi uhidbenog naloga donosi kako bi se zaštitilo Josipa Perkovića, kojeg njemačko pravosuđe želi procesuirati zbog udbaškog ubojstva iz 1983. godine.

Premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Rekao je da se niti jedan zakon ne donosi krojeno prema nekoj osobi nego i da je racionalno da se zakon odnosi na kaznena djela nakon 2002. godine s obzirom da je europski uhidbeni nalog tada uveden i to radi terorizma. Podsjetio je da je Hrvatska bila u Domovinskom ratu u kojem su se dogodile ružne stvari, pa i s naše strane.

"Ako prag spustimo za sva kaznena djela koja su se dogodila bilo kada, a ne samo nakon 2002. godine, onda, ne trebam to posebno naglašavati, omogućavamo da bilo koja treća jurisdikcija u Europskoj uniji, kanalima koje ne možemo naslutiti u ovom trenutku, traži izručenje i podiže optužnice protiv naših sudionika u Domovinskom ratu. Ako hoćete, naših branitelja. Ako je bilo zločina, to ćemo sami riješiti. Ali neću dopustiti da to rade treći jer to ne samo da je ponižavajuće za nas, nego je štetno za državu. Ako je bilo grešaka, sami ćemo ih ukloniti. Ne da to rade treći. A s obzirom da ne znamo i ne možemo znati kako taj sustav funkcionira, zato 2002. godina", rekao je Milanović.

Onima koji imaju problema s konkretnim ljudima s kojima su blisko surađivali 90-ih godina savjetovao je da s njima sjednu i da se dogovore.

"To nije problem i teret koji ova Vlada i ljudi imaju. Mi o tome možemo razmišljati potpuno rasterećeno, imajući pred očima samo hrvatske interese. A ponavljam koji je hrvatski interes, pa onda tko se sa mnom ne slaže, neka podnese amandman u Saboru. Hrvatski interes je da ono što je bilo prije 2002. godine rješavamo sami, a ne preko drugih, trećih i četvrtih glavnih gradova, lobiranjem i utjecajem onih koje u ovom trenutku još ne vidim i ne znam tko su. To ozbiljna država ne radi i ozbiljni političari tako ne govore u Hrvatskom saboru jer očito uopće ne razumiju što su hrvatski interesi. Ako je bilo zločina, naš grijeh, naš teret i naša obaveza, ali nećemo dopustiti i neću dopustiti da to rade treći. S tim je dosta, tu školu smo prošli i to je gotovo. Oni koji imaju druge vrste problema, neka ih riješavaju međusobno, mi nismo dio te priče", poručio je premijer.