Politika

[VIDEO] ANDREJ BIČAK PREDSJEDNIK VIJEĆA

Konstituirano Gradsko vijeće grada Belišća

Održana je prva konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća grada Belišća u novom sastavu. Stabilnu većinu u vijeću osigurao je HDSSB zajedno s HSP-om i Strankom umirovljenika, ali i uz pomoć jednog vijećnika HSU-a koji je na izbore izašao u koaliciji sa SDP-om, HNS-om, HSLS-om i Zelenom listom.

Konstituirano Gradsko vijeće grada Belišća   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu / STV

Ove godine nešto dugotrajniji lokalni izbori čini se kako su konačno završili za Belišće. Polaganjem viječnićke zakletve konstituirano je Gradsko vijeće koje čini sedam vijećnika HDSSB-a, pet vijećnika HDZ-a, tri koalicije SDP-HNS-HSU-HSLS-Zelena Lista te po jedan vijećnik iz HSP-a i Stranke umirovljenika. Većinu od deset vijećnika osigurao je HDSSB čiji je Andrej Bičak i izabran za predsjednika Gradskog vijeća.

"Imamo niz projekata koje ćemo pokušati kroz Gradsko vijeće prezentirati, odnosno pokrenuti, i nadamo se dobroj suradnji sa svim gradskim vijećnicima koji su izabrani u ovom mandatu, sazivu gradskog vijeća, na dobrobit svih građana grada Belišća", rekao je izabrani predsjednik Gradskog vijeća Belišća Andrej Bičak.

Pomutnju u koaliciji SDP-HNS-HSU-HSLS-Zelena Lista je izazvao vijećnik HSU-a Zorislav Hegeduš koji se priklonio HDSSB-ovoj većini, tako da je koalicija dovedena u pitanje. Preostalo dvoje vijećnika SDP-a i HNS-a najavili su kako će biti konstruktivna oporba.

"Pokazali smo svoju volju da u ovom mandatu ne budemo a priori protiv svega, nego ćemo svaki od projekata koji se bude našao na dnevnom redu Gradskog vijeća procijenjivati zasebno i sukladno tome i odučivati, to jest biti za i protiv njega", rekao je vijećnik SDP-a Dejan Šovagović.

Uz HSU-ovog Hegeduša, HDSSB-u su se priključili i vijećnici HSP-a i HSU-a.

"Naš je program dosta sličan kao i program HDSSB-a, to je povećanje radnih mjesta u gradu Belišću jer tu smo u deficitu s time, i zaustaviti odlazak mladih iz grada, znači zaustaviti tu negativni trend", kaže vijećnik HSP-a Christian Uskoković.

"Očekujemo da ćemo kao stranka umirovljenika zajedno s koalicijskim partnerom HDSSB-om i HSP-om ostvariti veći dio, ako ne i u cijelosti naš program koji se odnosi na umirovljenike, i starije i nemoćne osobe", rekao je vijećnik SU-a Pavo Milekić.

Današnjoj konstituirajućoj sjednici nisu nazočila dva vijećnika HDZ-a, uključujući i nositelja liste Dinka Huisa. Oporba nije postigla dogovor oko toga tko će biti drugi potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova zastupničke manjine, tako da će funkcije oba potpredsjednika za sada obavljati vijećnici iz stranaka većine.