Osječko-baranjska

NAKON 16 GODINA

Novi rektor osječkoga Sveučilišta Željko Turkalj

Nakon 16 godina na čelu osječkog sveučilišta, rektorica Gordana Kralik početkom listopada odlazi u mirovinu. Njezin nasljednik je Željko Turkalj, dekan Ekonomskog fakulteta, koji je za novoga rektora izabran danas na sjednici Senata.

Željko Turkalj   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / STV

Turkalj je dobio 15 glasova, a njegov protukandidat Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednoga fakulteta, 7 glasova.

Rok za prijavu kandidatura za novoga rektora Sveučilišta u Osijeku bio je 3. lipnja, a Povjerenstvo je na temelju uvida u dostavljenu dokumentaciju prihvatilo kandidature dvojice dekana. Željka Turkalja predložili su Ekonomski i Pravni fakultet, dok je Vladu Guberca predložio Poljoprivredni fakultet. Prijave su morale sadržavati i četverogodišnji plan rada Sveučilišta, a svaki je kandidat morao navesti i svoju viziju Sveučilišta.

Turkalj je tako isticao da želi međunarodno prepoznatljivo i konkurentno Sveučilište, što je, govorio je, moguće, budući da Sveučilište ima kvalitetnu infrastrukturu i ekipiran kadar za ostvarenje takvih planova.

Guberac je svoj program razvoja Sveučilišta temeljio na potencijalima Sveučilišta, kao što su znanstveno-nastavni kadar, infrastruktura, kampus i sve ono što je dosadašnje vodstvo napravilo unatrag nekoliko godina.

Željko Turkalj na čelu će Sveučilišta biti do 2017. godine.