Politika

UBRZANJE INVESTICIJA?

Vlada predložila Zakon o strateškim investicijama

Vlada je na današnjoj sjednici predložila Zakon o strateškim investicijama kojeg je kritizirala oporba i nevladine udruge, a odobrila Europska komisija.

Održana sjednica Vlade   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

[11:36]
Premijer Zoran Milanović uvodno je ustvrdio da će zakon ubrzati investicije i utvrditi lanac odgovornosti.

"Vidjet ćemo kako će to u praksi funkcionirati jer pokazuje se da i dobri zakoni ponekad ne funkcioniraju na način na koji se očekuje da funkcioniraju. Međutim, ovaj zakon je pripreman dovoljno dugo. Prigovora uvijek ima. Najlakše je biti protiv, a najteže je biti konstruktivna tema. radujem se da ovaj zakon ide u proceduru. Bilo bi mi drago da je to bilo i ranije, ali zbog nekih objektivnih razloga to nije bilo moguće jer smo uskoro u Europskoj uniji i procedura će biti još kompiliciranija i zahtjevnija, a to zahtijeva još bolju upravu, administraciju i politiku", rekao je Milanović.


[08:19]
Vlada bi s današnje sjednice u proceduru trebala poslati nacrt prijedloga zakona o strateškim investicijama, koji bi trebali dobiti najkasnije do jeseni.

Najavio je to ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak početkom tjedna u razgovoru za Media servis uoči slanja zakonskog prijedloga u proceduru u dva čitanja.

Zakon je dobio zeleno svjetlo Bruxellesa, a u sjeni brojnih kritika nevladinih udruga i oporbe glavni su kriteriji investicija ostali isti - mora biti veća od 15o milijuna kuna, a koja je strateška presudit će Vladino povjerenstvo. Koji će od dosad označenih strateških projekata prvi u realizaciju, još nije poznato. Zna se da će biti oformljeni timovi za svaki pojedinačni s liste javnih i privatnih investicija, a Vrdoljak se nada da će imati pune ruke posla. I da će Hrvatska, tada već članica EU, slati drugačiju, ohrabrujuću poruku.

Na otvorenom dijelu sjednice ministre očekuje još 40 točaka. Između ostalog, Izvješće o provođenju postupka izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja d.d., te

Prijedlog odluke o isporuci kukuruza iz strateških robnih zaliha trgovačkim društvima Belje d.d. Darda, Žito d.o.o. Osijek i Vindija d.d. Varaždin. A na zatvorenom dijelu Prijedlog odluke o donošenju Godišnjeg programa strateških robnih zaliha za 2013. godinu, uz oznaku vrlo tajno.