Politika

PUSIĆ

Zahvaljujem se svima koji su radili na sporazumu s BIH

U Bruxellesu će u poslijepodnevnim satima ministri vanjskih poslova Hrvatske i BiH staviti svoje potpise na ugovore o graničnim prijelazima i pograničnom prometu.

Vesna Pusić   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Sporazumima je prijetilo nepotpisivanje, no predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nakon što je tvrdio da oni štete interesima Republike Srpske, ipak se predomislio, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon dva dana neizvjesnosti izjavio:" Mora se pitati RS i upravo je Republika Srpska pitana. Vlada i predsjednik dali smo suglasnost potpisivanju sporazuma, svjesni manjkavosti u proceduri".

Europska komisija bila je jasna - rasplet koji bi onemogućio malogranični promet, nije dolazio u obzir, a građani BiH strahovali su od tog scenarija.

Ministri vanjskih poslova Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija poslijepodne će u Bruxellesu, potpisati ranije parafirane dokumente - sporazum o graničnim prijelazima, o pograničnom prometu te bilješku o prolasku kroz neumski koridor. Time će biti otklonjena opasnost od gotovo potpune blokade BIH prema našoj zemlji nakon što uđemo u EU 1. srpnja.

"Zahvaljujem na pomoći Europske komsije i suradnicima u MVEP kao i ljudima iz BIH koji su radili na tim ugovorima i sporazumima. Nakon dugotrajnih dogovora i pregovora, danas ćemo potpisati Ugovor o graničnim prijelazima, Sporazum o pograničnom prometu, sve između RH i BIH, kao i zajedničku izjavu o režimu prometa kroz Neum koja će nastupiti s 1. srpnja i našim ulaskom u Europsku uniju", izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči briselskog sastanka.