Politika

MINISTAR PRAVOSUĐA

Ograničenje izručenja građana u EU nije se uvelo zbog Perkovića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić pojavio se na saborskom Odboru za pravosuđe na kojem se raspravljalo o izručenju hrvatskih građana po uhidbenim nalozima iz Europske unije.

Sastao se Odbor za pravosuđe   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Mi smo uz još pet zemalja stavili vremensko ograničenje pa se prema spornom članku zakona neće uzimati u obzir kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. godine.

Zakon je postao sporan zbog bivšeg čelnika tajnih službi Josipa Perkovića kojeg Njemačka tereti za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. Ministar Miljenić odbacio je tvrdnje da se ograničenje uvelo kako bi se zaštitilo Perkovića.

"Ponavljam, nikakav pojedinačan slučaj uopće nismo uzimali u obzir jer sigurno ima tko zna koliko još ovakvihili onakvih", rekao je Miljenić koji ostaje kod obrazloženja da je ograničenje uvedeno kako se ne bi zatrpali sudovi. No, tome ne vjeruje HDZ-ov Vladimir Šeks.

"Mislim da bi trebalo, uzimajući u obzir sve okolnosti, primjenu europskog uhidbenog naloga ne vezati za rok i primjeniti ono što imaju 22 druge članice Europske unije", smatra Šeks.