Moda & ljepota

PRIPREMITE SE ZA LJETO

Najbolji savjeti za zaštitu od sunca

Imate osjetljivu kožu, a s velikim vrućinama i sparnim ljetom vaša koža postaje suha? Donosimo Vam nekoliko savjeta i prevencija kako da se ponašate prema svojoj koži kada su zrake sunca neizbježne.

U nekim dijelovima u Hrvatskoj otvorena je sezona sunčanja i kupanja.   FOTO:Zeljko Mrsic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / sensaklub.hr

Jednoj četvrtini stanovništva izlaganje na suncu izaziva opekline i neugodne pojave na koži. Stručnjaci savjetuju – zaštitite svoju kožu ultravisokim zaštitnim faktorima od UVA i UVB zraka, a kozmetičke preparate smanjite na minimum.

Fotosenzitivni sastojci nalaze se u najjednostavnijim kozmetičkim preparatima kao što su boja za kosu, obični sapuni i šamponi protiv peruti. Također, ima ih i u parfemima pa ih je preporučljivo izbjegavati. Osim fotosenzitivnih sastojaka, ne koristite pripravke iz kućne radinosti koji sadržavaju eterična ulja bilo koje vrste citrusa, eterično ulje lavande, anđelike, sandalovine i cedra.

Stručnjaci savjetuju kako je najbolje uvijek zaštititi lice, ramena i nadlaktice, ali da budete nekoliko minuta na suncu prije nego što nanesete sredstvo za sunčanje. Blago rumenilo kože upućuje na to da se stvara vitamin D.

Potražite sredstva koja ne izazivaju alergije i akne, kako ne biste oštetili kožu pokušavajući je zaštititi od sunca. No, nemojte previše vjerovati etiketama budući da sve kreme mogu uzrokovati bubuljice i osip. Također, pripazite da sredstvo za sunčanje bude vodootporno, tako da vam zbog znojenja ne bi završilo u očima.

U ovim ljetnim danima svakako nosite laganu odjeću svijetlih boja, glavu zaštitite kapom ili šeširom, izbjegavajte izlaganje na najjačem suncu, a ako već morate neka krema sa visokim zaštitnim faktorom bude vaš glavni prijatelj sljedećih par ljetnih mjeseci.