Osječko-baranjska

STOŽER ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Kreće postupak utvrđivanja šteta od poplava

Vodostaji Drave i Dunava u daljnjem su opadanju. Pripravnost Stožera i službi koje djeluju u obrani od poplave i dalje su na istom stupnju pripravnosti, ali je situacija sve povoljnija, poručio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, nakon još jedne sjednice Stožera zaštite i spašavanja.

Situacija je sve povoljnija, kreće postupak utvrđivanja šteta od poplava   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Vodostaj Drave kod Osijeka pao je za dodatnih 15 centimetara u odnosu na jučerašnji dan, a Dunava kod Batine za 23 centimetra. Nasipi su stabilni. Noćas je samo bilo potrebe za manjom intervencijom na vikend naselju na Karašici zbog procjednih voda i pojave novoga izvora, ali je, kako je rekao župan, situacija vrlo brzo sanirana. Stanje je stabilno i na ostalim potencijalno ugroženim područjima. Crpke još povremeno rade u Donjem gradu i nešto intenzivnije u ZOO vrtu

Šišljagić je izvijestio i kako je Osječko-baranjska županija jučer pokrenula postupak utvrđivanja šteta od elementarne nepogode poplave. Aktivirana su povjerenstva, koja će na terenu procjeniti visinu prouzročenih šteta na poljoprivrednim i gospodarskim objektima.

"To će sve doći na županijsko povjerenstvo, onda ćemo imati pokazatelje kolika je pričinjena šteta od ovih poplava i sukladno tome, slijedom zakona, ja ću razmotriti mogućnost proglašenja elementarne nepogode", rekao je Šišljagić.

Konkretnijih informacija o prouzročenim štetama na terenu za sada nema. Poznato je tek da su pojedine poljoprivredne površine nastradale na području Općine Draž, a među ugroženim područjima su i Batina, Općina Popovac, Čeimanc, Darda, Erdut, Petrijevci te gradovi Valpovo i Osijek.