Osječko-baranjska

OTVOREN STEČAJNI POSTUPAK

U MK Slavoniji 197 otkaza

Stečajno vijeće Trgovačkog suda u Osijeku 14. lipnja na ročištu pod predsjedanjam suca, dr. Viktora Palića, a na prijedlog skupine radnika, odnosno sindikata tvrtke, otvorilo je stečajni postupak nad dužnikom Slavonijom MK Osijek d.d. s danom 17. lipnja.

18.03.2013., Osijek - prosvjed radnika MK Slavonije   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Prethodno je za otvaranje stečajnog postupka utvrđeno postojanje stečajnih razloga - velika nelikvidnost i prezaduženost, piše Glas Slavonije.

Uvid u dokumentaciju pokazao je da su dugovi dužnika veći od vrijednosti njegove imovine. Stečajnom upraviteljicom imenovana je Blanka Gambiraža, koja je jučer počela ispitivati mogućnost daljnjeg rada tvrtke, s preporukom Suda da se na radnim mjestima zadrži što veći broj uposlenika.

Kako saznaje Glas Slavonije od stečajne upraviteljice, svi radnici, njih 197, jučer su nastavili proizvodnju prema ranije sklopljenim ugovorima s inozemnim poslovnim partnerima, no svima njima, zajedno s članovima Uprave, ovih će dana biti uručeni otkazi ugovora o radu s jednomjesečnim otkaznim rokom, sukladno Stečajnom zakonu.

"Odmah počinjemo i s temeljitom inventurom, odnosno popisom svih sredstava i robe u tvrtki, te analizom mogućeg nastavka proizvodnje za stečajnog postupka, s tim da se pri tome u poslovanju više neće moći stvarati novi gubici. Pritom ćemo utvrditi i postoji li strateški partner, odnosno ulagač u Slavoniju MK, i na kraju donijeti odluku kako će stečajni postupak nakon toga biti nastavljen", kaže stečajna upraviteljica Blanka Gambiraža.

Već ranije najavljeno je da će iz raspoloživih financijskih sredstava na račun Slavonije MK radnicima, koji na to imaju pravo, biti isplaćeni dvomjesečni troškovi prijevoza na posao, a zaostale plaće u aranžmanu s Agencijom za osiguranje radničkih potraživanja.