Osječko-baranjska

MINISTARSTVO NE POPUŠTA

Autobusom iz Čepina i Bijelog Brda do Osijeka bez stajanja

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ne odustaje od ukidanja GPP-ove linije prema Čepinu i Bijelom Brdu. GPP je zaprimio rješenje Ministarstva prema kojemu stanovnike općina Čepin i Erdut smije prevoziti samo na i s osječkoga autobusnoga kolodvora.

Ilustracija   FOTO:Marko Mrkonjic/Pixsell
Piše: Republika.eu

[15:50]
Prema rješenju Ministarstva, putnici iz Bijelog Brda i Čepina u autobus trebaju ući na autobusnom kolodvoru u svojemu mjestu, a ni jedno ga nema. Taj autobus bez zaustavljanja vozi izravno na kolodvor u Osijeku. To znači, želi li netko iz Čepina do, primjerice, Cvjetnog naselja, mora prvo do osječkoga kolodvora, pa presjesti na autobus za Cvjetno naselje. GPP i čelnici  općina Erdut i Čepin zgroženi su odlukama koje stižu iz Ministarstva prometa, koje su još jedna potvrda da zakoni i propisi nastaju unutar četiri zida, bez dodira sa stvarnošću.

Posebno je zanimljivo i što slične linije postoje i u drugim gradovima, primjerice u Zagrebu, Splitu, Puli, ali je Ministarstvo odlučilo ta pravila primjenjivati samo u Osijeku!

' Imamo revnog višeg inspektora cestovnog prometa Franca Hajdinjaka i njegovog šefa voditelja službe inspekcije cestovnog prometa Sašu Šolmana koji tu odluku i zakonsku odredbu provode samo u Čepinu i  Bijelom Brdu', rekao je Igor Medić, direktor GPP-a, držeći u ruci rješenje Ministarstva. Medić dodaje da mu je Šolman, na upit zašto se to radi baš u Osijeku, rekao da su slučajno krenuli s Osijekom: 'Gospodin Saša Šolman je rekao da su slučajno krenuli iz Osijeka. Ja sam siguran da nisu slučajno krenuli iz Osijeka! Možda je to posljedica činjenice da bivši direktor GPP-a, inače inspektor cestovnog prometa Republike Hrvatske,  sjedi zajedno s gospodinom Francom Hajdinjakom koji je izdao ovo rješenje', izrazio je Medić svoje sumnje.

GPP neće i ne može preko noći promijeniti način vožnje i samo ukinuti linije prema Čepinu i Bijelom Brdu, nego će, rečeno je, pokušati se pridržavati slova zakona koji će svoju besmislenost tek pokazati.

Do 1. srpnja GPP će pokušati djelomice provoditi rješenje Ministarstva i autobusi će, s Gajevoga trga ići na autobusni kolodovor kako bi se vraćali na Gajev trg i nastavljali vožnju prema svojemu odredištu. GPP  se pita čiji je to interes, jer ne vidi se drugi osim koncesionara autobusnoga kolodvora kojemu bi, primjerice, samo općina Čepin  godišnje morala plaćati naknadu veću od 300 tisuća kuna. Naknadu za za korištenje kolodvora na kojemu nitko neće iz autobusa izaći niti će u njega ući. Sve samo kako bi zakon bio zadovoljen.

Zbog toga će biti kašnjenja autobusa na linijama prema Tenji i Josipovcu, pa se GPP unaprijed ispričava putnicima koji će zbog rješenja ministarstva imati problema u korištenju javnoga gradskog prijevoza.

[11:34]

Podsjetimo, takvo rješenje donio je inspektor Franc Hajdinjak, a direktor Igor Medić tada je najavio da se neće pridržavati takve loše odluke.

"Takva nas odluka dovodi do toga da putnika koji iz Čepina ide u Cvjetno naselje moramo voziti kroz Cvjetno naselje, ali ga tamo ne smijemo pustiti iz vozila iako imamo stajališta. Taj putnik mora završiti putovanje na Autobusnom kolodvoru u Osijeku i tada treba presjedati na druge linije i voziti se natrag do Cvjetnog naselja kroz koje je već prošao. Takva skandalozna odluka ne odgovara nikome, ni nama u GPP-u, ni čelnicima Osijeka, ni predstavnicima Općine Čepin, a sigurno ne odgovara ni putnicima", nezadovoljan je Medić.

Za danas u 14 sati najavljena je press konferencija na kojoj će sudjelovati direktor GPP-a Igor Medić, načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac i načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić.