Osječko-baranjska

[FOTO] OČEKUJU POMOĆ HRVATSKIH VODA

Pogledajte kako izgleda poplavljeni ZOO vrt!

Od 13.06.2013. ZOO vrt Osijek je zatvoren je zbog visokog vodostaja rijeke Drave i zbog nadiranja podzemnih voda. Od subote u noći pa nadalje, stanje je sve teže - razina podzemnih voda viša je svakim danom po 10 centimetara.

Piše: Republika.eu / Unikom

Drava bi morala pasti još metar da bi podzemne vode prestale tiskati jezera. Drugim riječima, dokle god je ovaj vodostaj Drave, rast će i voda u jezerima.

Podsjetimo, 1965. vodostaj Drave je bio 542, 2006. vodostaj je bio 503, 2010. vodostaj je bio 471, a sada je vodostaj 514.

Iz Unikoma kažu kako očekuju pomoć djelatnika Hrvatskih voda (s kojima ovih kriznih dana svakodnevno usko surađuju), koji će s dvije ili tri pumpe prazniti veliko i malo jezero, a djelatinici ZOO vrta će s njihovih 6 pumpi prebacivati vodu iz boxova prema velikom jezeru.

Poplavljeni su boxovi (vanjske nastambe) kod zebri, sazin antilopa, deva, ljama, emua, bizona, jelena, na šetnici ispred fazanerije (od zebri do pelikana, odnosno sjeverni dio ZOO vrta, gdje se voda spojila s velikim jezerom).

Za sada su osim vukova i bizona, izmještene i ljame na ekonomsko dvorište, odnosno na ograđeni dio nasipa, gdje nema opasnosti od poplave.

No, nekim životinjama čak i odgovara ovakvo stanje - močvarne antilope, labudovi, pelikani, kornjače, uživaju u "povećanom jezeru", a čimpanze u svojim nastambama, gdje ima malih lokvi vode pomiješanih sa zemljom,  prave kule od blata!