Osječko-baranjska

ŠIŠLJAGIĆ NAKON SJEDNICE STOŽERA

Na svim sektorima stanje je pod punom kontrolom

Vodostaji Drave i Dunava su u opadanju. Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje izvijestio je da se stanje i dalje prati te da je stanje pod kontrolom.

Opasnost nestaje   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

[12:59]
"Na Batini je vodostaj 732, znači u opadanju za 19 centimetara u odnosu na jučerašnji. Kod Osijeka je Drava pala za 14 centimetara, izmjeren je vodostaj 495. Ekipe koje su aktivne na terenu i dalje djeluju, u punoj su pripravnosti. Izvanredno stanje i dalje vrijedi za ona područja za koje je ono proglašeno. Na svim sektorima je stanje pod punom kontrolom", rekao je Šišljagić.

I na kritičnoj točki vikend naselja Karašica stanje se stabilizira.

"Tamo je situacija stabilna, uspostavljena je puna kontrola nad privremenim nasipom. Hrvatska vojska i vatrogasci su povučeni, a ostali su pripadnici Hrvatskih voda, licenciranih tvrtki i oni mještani koji su uključeni u obranu od poplava."

Kopački rit je i dalje zatvoren za posjetitelje, kao i neke ceste, a predviđa se da će doći do velike najezde komaraca.

"Vodostaj je visok. Na brojnim mjestima voda je izlivena. Prognozira se velika razina komaraca i tu najezdu komaraca treba saniratiodostaj je visok. Na brojnim mjestima voda je izlivena. Prognozira se velika razina komaraca i tu najezdu komaraca treba sanirati."

Da bi se što učinkovitije riješila situacija s komarcima župan je zatražio pomoć Državne uprave za spašavanje i Ministarstva zdravlja.


[09:18]
Vodni val na izlazu je iz zemlje i normalizacija vodostaja Dunava i Drave koji su u opadanju očekuje se kroz desetak dana.

Većih šteta nabujale rijeke nisu ostavile, vodostaj je visok još u Iloku, a jedino je u Donjem gradu u Osijeku prošle noći bilo manjih problema i procjeđivanja vode. Službeno je i dalje izvanredno stanje na Dravi i Dunavu, no situacija ide prema boljem, rekao je Media servisu Ivica Nađ iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda...

"Možemo konstatirati da cijelim tokom kroz Hrvatsku Dunav opada, najviše u Batini gdje je i došlo do kulminacije. Za sad su sve točke na kojima je bilo većih i manjih intervencija potpuno pod kontrolom, situacija je stabilna, nemamo nikakvih negativnih dojava sa terena", rekao je Nađ.