Politika

MILANOVIĆ O PDV-U NA TISKOVINE

'Budemo li izloženi pritiscima, morat ćemo odustati'

Premijer se osvrnuo na iznos PDV-a na tiskovine i poručio: svaka porezna politika je politička odluka.

Premijer se na sjednici Vlade osvrnuo na iznos PDV-a na tiskovine   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Kada razgovaramo o tome, a vidim da se zakuhala debata u Saboru, a dobro da je i vjerujem da su motivi dobri, da se ne radi o pukom lobiranju i želji nekih zastupnika da se nekome dopadnu pa onda predlažu sva moguća sniženja i spuštanje porezne stope na najnižu moguću razinu, želim reći sljedeće: nitko se nije pitao zašto je PDV, recimo, na dječje cipele 25%. Zašto nije 5% ili 10%? Zašto je PDV na većinu hrane i prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj, a to su naši proizvodi 25%? Zašto njih ne oslobodimo poreza? Zašto ne bude porez 5%? Zašto na vino nije porez 5%? Zašto je na niz stvari porez 25%, međustopa je 10%, a stopa od 5% je, u stvari, socijalna stopa. Kada Vlada i njezine službe i ministarstva procjenjuju, ocjenjuju, mjere i predlažu neke stvari, onda su u prilično teškoj situaciji. Nikada nije lako zadovoljiti sve", istaknuo je Milanović.

"Stopa od 10 posto koju mediji, dnevne novine, tjedne novine, je dva i pol puta niža od PDV-a na većinu prehrambenih proizvoda, na većinu svega, je li to netko uzeo u obzir", upitao se Milanović i poručio:

"Budemo li izloženi pritiscima, morat ćemo odustati i zadržati se na stopi od 10% za sve što je i dalje 2,5 puta niže od standardne stope PDV-a. Politika ministarstva i ove Vlade je da se potiče pisanje jer riječi i pisanje su najgenijalniji izum ljudskog čovjeka, čak i kad se piše loše", zaključio je Milanović.