Politika

VLADA

Prihvaćen prijedlog sanacije gubitaka HZZO-a

Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog odluke o sanaciji gubitaka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državnog proračuna. Kako se moglo čuti, najveći se dug odnosi na lijekove.

Slavko Linić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

[11:59]
Nepodmirene obveze HZZO-a do 31. prosinca 2012. godine iznosile su više od 5 milijardi i 600 milijuna kuna, a od toga su dvije i pol milijarde kuna sredstva potrebna za plaćanje prema ugovornim subjektima i svođenja roka plaćanja na 60 dana.

"Najveći dio obveza odnosi se na obveze za lijekove jer je njihov ugovoreni rok plaćanja 180 dana te svođenje na rok plaćanja od 60 dana", istaknuo je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da se plaćanje dugova ljekarnama može izvršiti već danas budući da se Ministarstvo zadužilo 3 milijarde i 300 milijuna kuna kod hrvatskih bankara na tri godine.

"Novac za plaćanje obveza prema ljekarnama, a na taj način i plaćanje dugova Hrvatskog zavoda moglo se izvršiti već tijekom današnjeg dana. Isto tako je osiguran novac za plaćanje svih dugova Kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj, tako da će prvi dio plaćanja od 3 milijarde i 300 tisuća biti izvršen tijekom ove sedmice", rekao je Linić.


[07:52]
Više od 40 točaka danas na dnevnom redu Vladine sjednice, među ostalima i prijedlog odluke o sanaciji gubitaka HZZO-a iz državnog proračuna.

Gubici Zavoda za zdravstveno osiguranje iznose 2,5 milijarde kuna, a pred Vladom je danas prijedlog odluke o njihovoj sanaciji.

Kako navode u Vladi, taj iznos predstavlja stanje obveza koje Zavod treba platiti prema ugovornim subjektima i svođenje rokova plaćanja na 60 dana. Najveći dio obveza odnosi se na obveze na lijekove jer je njihov ugovoreni rok plaćanja 180 dana.

Nastavak je to sanacije koju je još u travnju najavio ministar financija Slavko Linić, a prije nekoliko dana u intervjuu Media servisu sasvim otvoreno je priznao da je upravo zdravstvo bolna točka proračuna.

'Novi rebalans može biti ovisno o tome ako ostvarimo nešto više prihoda, kako ćemo nešto učiniti i budimo iskreni: vjerojatno će rebalans biti zbog zdravstva. U ovom trenutku se pokušavaju platiti dugovi u zdravstvu. A dugovi su pet milijardi kuna, pet milijardi kuna!', podsjeća Linić.

A kad smo kod dugova, na Vladi će se naći i prijedlog odluke o međusobnom podmirivanju dugovanja između HŽ Infrastrukture, Agencije za upravljanje državnom imovinom i Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kojim se predlaže osiguranje djece do navršene 18. godine života kao zasebne kategorije osiguranih osoba. Također, uvodi se i obvezno zdravstveno osiguranje redovitih učenika i studenata iznad 18. godine života koji se školuju u državama članicama Europske unije.