Svijet

TRAŽE DONOŠENJE ZAKONA

Zbog matičnog broja prosvjedi u BiH

SARAJEVO - 5 minuta do podneva ispred zgrade Parlamentarne skupštine u BiH u Sarajevu očekuje se masovno okupljanje građana koji traže hitno donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Prosvjed u Sarajevu   FOTO:Screenshot Youtube
Piše: Media Servis

Istodobno i građani Mostara također su pozvani da se okupe ispred zgrade Vijećnice dok je i u Tuzli najavljen prosvjed potpore.

Hitno donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju, formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građanja te odricanje 30 posto od plaće političara u korist Fonda - zahtjevi su koje traže prosvjednici.

Nastavak je to borbe oko hitnog usvajanja zakonodavnog okvira. Naime, Vijeće ministara nije donijelo konačan Prijedlog zakona o JMBG-u, već tek privremeno rješenje o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva.

Podsjetimo, prosvjedi su počeli 5. svibnja kada je grupa građana prenoćila ispred zgrade državnih institucija jer tromjesečna beba Belmina Ibrišević nije mogla otići na liječenje u Njemačku zato što nije imala matični broj. Djevojčica je naposljetku ipak dobila matični broj no prosvjedi nisu prestali.

Prema najavama, u Sarajevu, Tuzli i Mostaru trebalo bi se pet minuta do podneva okupiti prosvjednici, a očekuje se da će ih u Sarajevu biti oko pet tisuća.