Politika

EUROPARLAMENT

Ruža Tomašić postala članica ECR grupe

Hrvatska eurozastupnica i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić postala je članica političke grupacije Europskih konzervativaca i reformista (ECR) u Europskom parlamentu koja ima 55 članova iz 10 zemalja članica.

Ruža Tomašić   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Ruža Tomašić će od 1. srpnja biti 56-ta članica ECR-a i predsjednica hrvatske delegacije u toj političkoj grupaciji, priopćio je večeras HSP AS.

ECR grupa osnovana je 2009. te po brojnosti čini petu snagu u Europskom parlamentu (nakon Europske pučke stranke, Saveza socijalista i demokrata, Europske liberalne, demokratske i reformističke stranke i Zelenih).

Ruža Tomašić postala je punopravni član Odbora za zapošljavanje i socijalnu politiku, a ta politička grupa ulaže intenzivne napore da postane i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te članica Delegacije za Kanadu, napominje se u priopćenju koje potpisuje međunarodna tajnica HSP AS Tamara Kalistović.

Predsjednik ECR-a je Martin Callanan iz Britanske konzervativne stranke, koja je sa 26 članova najbrojnija stranka u toj političkoj grupaciji. Uz Konzervativnu stranku, najviše članova dolazi iz češke Građanske demokratske stranke, njih devetero, koliko ih dolazi i iz poljske stranke PiS (Pravo i Pravda).

Grupa je pod nazivom Europski demokrati do 2009. bila povezana trajnom koalicijom s Europskom pučkom strankom, kada su se od nje odvojili kako bi lakše i dosljednije provodili svoju ne-federalnu viziju daljnjeg razvoja Europske unije. Osnovni principi na kojima Europski konzervativci i reformisti baziraju svoj program su, među ostalim, eurorealizam, sloboda i pravednost, obitelj kao osnova i temelj svih društvenih vrijednosti, suvereni integritet nacionalne države, zaustavljanje rasta nepotrebne birokracije, ističe se u priopćenju.