Politika

REFERENDUM O BRAKU

SDP bi mijenjao Ustav, ali nema većinu

U SDP-u ne kriju nezadovoljstvo referendumskom inicijativom o ustavnom određenju braka kao zajednice žene i muškarca.

Ilustracija - inicijativa 'U ime obitelji' prikuplja potpise   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ne kriju ni da razmišljaju o tome kako doskočiti činjenici da je prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum, čiji bi rezultat bio obvezujuć. No dvotrećinsku većinu, kako bi u Saboru izmijenili Ustav i tako definirali o čemu se može odlučivati na referendumu, a o čemu ne, nemaju. Što onda smjeraju istražila je Mila Moralić.

"Ne mogu to komentirati, pitajte Sabor", tako je premijer Milanović odgovorio na pitanje spremaju li u SDP-u prijedlog izmjena Ustava kojima bi odredili o čemu se može odlučivati na referendumu. Pitali smo Sabor, točnije predsjednika mjerodavnog Odbora za Ustav, SDP-ovog Peđu Grbina.

"Uočeno je da u Ustavu postoje određene manjkavosti koje su vezane uz pitanje tema koje na ovaj način mogu biti podvrgnute referendumu. Razmatramo načine na koji te manjkavosti mogu biti ispravljene".

Ustavni sud, prema postojećem uređenju, procjenjuje može li neko pitanje na referendum ili ne, odnosno je li u skladu s Ustavom. Grbin daje naslutiti da bi se i to moglo promijeniti.

"Ovisi kako će to biti definirano i tko će biti nadležan za procjenjivanje je li neko pitanje u skladu s Ustavom i zakonom", odgovorio je Grbin na pitanje zašto se sada ne obrate Ustavnom sudu ako misle da referendumsko pitanje diskriminira i zadire u ljudska prava. Što u SDP-u točno planiraju, budući da potrebnu dvotrećinsku većinu za izmjene Ustava nemaju, ne znaju čini se ni u samom SDP-u.

"S obzirom da još nije definiran ni prijedlog izmjena ni hoće li se raditi o izmjenama Ustava ili na neki drugi način to vam sada ne mogu odgovoriti". Na pitanje koji bi bio neki drugi način Grbin je odgovorio "Dopustite da razmotrimo sve opcije i onda vidimo što ćemo predložiti".

Čisti pucanj u prazno, ako se pita HDZ-ov Vladimira Šeksa. Dvotrećinske većine nemaju, pa što onda mogu učiniti kako bi zaustavili ovaj referendum?

"Ne mogu, ne mogu ništa", jednostavno će Šeks uz objašnjenje da je rezultat referenduma obvezujuć i da ga nitko ne može osporiti. Ima svoju teoriju zašto pričaju o izmjeni Ustava ako nema potrebne većine.

"Testiraju javno mnijenje. Misle stvoriti kritičnu masu. One raznorazne nevladine i druge udruge nastoje senzibilizirati i takvom jednom topničkom vatrom stvoriti klimu u javnosti koja bi utjecala da se zastupnici drugih stranaka priklone tom njihovom stajalištu", objašnjava Šeks.

HDZ, HDSSB, Ruža Tomašić. Oni će teško pristati na ovakve izmjene Ustava, a bez njih nema dvotrećinske većine u parlamentu. No jedno je sigurno. Roka, u kojem bi referendum o ustavnom određenju braka trebao biti raspisan, nema. A s vremenom, vidjeli smo do sada puno puta, političari mijenjaju mišljenja pa čak i ona najtvrdokornija.