Politika

DEZORIJENTIRANI VRKIĆ U NU2

Nisam ničiji! Vrdoljak me je izmislio, ali uz prijašnji blagoslov Čačića i Milanovića

Jučerašnji nastup novoizabranog osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića u Stankovićevoj emisiji „Nedjeljom u 2“ izazvao je i ponukao mnoge kolumniste, kritičare i novinare uzeti olovku u ruke i napisati nekoliko impresija o gostovanju tog „zahvalnog sugovornika“, kakvim ga je okarakterizirao Stanković, koji mnogo priča, a u svemu tome nešto i kaže.

Ivica Vrkić   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu
Da kojim slučajem nisu znali o kojoj je emisiji riječ u uvodnom prilogu, u kojem su komplimenti na račun Stankovićeva gosta frcali na sve strane, gledatelje bi naveo na pomisao da je riječ o promidžbenom spotu Ivice Vrkića u kojem je još samo, kao šlag  na tortu, nedostajao pokoji pohvalni komentar fra Ante Kukavice.

Taj je uradak zasigurno imao ulogu  nestrpljivom, prije svega osječkom, auditoriju ponuditi lijepu sliku o proljećarskom komunistu, haenesovom hadezeovcu i Borzaničinu osječkom nacionalistu i kao velebna uvertira pripremiti i „napaliti“ gledateljstvo na nezaboravnih nedjeljnih sat vremena Vrkićeva i Stankovićeva ćakulanja. Nakon što su se naslušali priča o bugojanskoj skupini, buntovništvu u Karađorđevu i mnogih drugih hvalospjeva Ive Banca, Voje Stanimirovića i ostalih, gledatelji su s nestrpljenjem, zavaljeni u fotelje pred malim ekranima, iščekivali nadmudrivanje gosta i voditelja na razini, u najmanju ruku, pregovaranja tijekom mirne reintegracije. No, unatoč nadanjima i očekivanjima o spektakularnom nastupu već nakon nekoliko minuta razgovora nastupio je hladan tuš za gledatelje, ponajprije kod obožavatelja Ivice Vrkića i onih 23 tisuće Osječana koji su mu dali glas.

Na vrlo jednostavno Stankovićevo pitanje kako je uopće došao u poziciju kandidirati se i postati gradonačelnikom, Vrkić je nespretno, nepromišljeno i politički neiskusno kao iz topa izvalio: Ministar me Vrdoljak izmislio! Nakon što je Stankoviću i milijunskom auditoriju pokušavao objasniti kako se do Vrdoljakova poziva, za kojeg kaže da ne zna kad je bio, uglavnom bavio košenjem trave i uređenjem vrta u Aljmašu, Vrkić se u svemu tome poprilično zapleo i ispričao mnoge stvari od kojih se Vrdoljaku i njegovima, zasigurno, okretao želudac od muke. Naime, iako je u javnosti trebao ostati dojam i percepcija o njemu kao nezavisnom kandidatu grupe birača, Vrkić se svim silama trudio i u tome uspio uvjeriti gledatelje kako iza njega ipak stoje određene političke stranke i drugi interesni lobiji.

“Trebali su na to pristati Radimir Čačić i Vesna Pusić, znači oni s kojima sam se razišao u HNS-u, zatim je Biljana Borzan kao predsjednica SDP-a u Osijeku trebala prihvatiti hrvatskog nacionalista koji je bio neprijatelj broj 1 u Gradu, a morao me prihvatiti i Milanović...”, rekao je Vrkić i naglasio kako nije ni sam vjerovao da ima šanse za pobjedu. A nju, bio je potpuno otvoren, ne bi mogao ostvariti bez HDZ-a.

Iako je tijekom čitave emisije stalno pokušavao naglasiti, a to je i neposredno nakon izbora ponavljao, kako u Osijeku nije bilo udruživanja protiv HDSSB-a i da ne postoji antiglavašvska koalicija, Proljećar je opet nesmotreno i ne razmišljajući prepričao telefonski razgovor između njega i premijera Milanovića u kojem mu je ovaj dao do znanja kako mu ne smeta što je on nezavisni kandidat jer je najvažnije promijeniti vlast u Osijeku, a usput je u priču o političkom udruživanju dodao i šefa HDZ-a Karamarka: „Meni nije smetalo da povežem u Osijeku Milanovića i Karamarka. Šef HDZ-a nije mi dao podršku kako se očekivalo, ali je meni bila dovoljna njegova poruka biračima u drugom krugu da glasaju po svojoj savjesti. Da nije bilo HDZ-a, ne bih prošao.“, rezolutno je ocijenio Vrkić.

U tih sat vremena provedenih u Stankovićevoj emisiji Vrkić je, složit ćete se, ispalio pregršt nesmotrenih i nespretnih izjava, a vodeći brojne monologe koji nisu imali glavu i rep uspio je pokvariti dojam i razočarati, prije svega, svoje simpatizere. Iako posjeduje bogato političko i životno iskustvo, potkovan obrazovanjem i diplomama s čak dvaju fakulteta, Vrkić se u Nedjeljom u 2 pokazao nevještim i nespretnim u televizijskim sučeljavanjima. Ostavio je dojam političara koji ne vlada situacijom i koji nije u stanju poslati jasnu političku poruku, nego eksplicitno prepričava događaje i iskustva, što kod gledatelja ostavlja dojam neuvjerljivosti. Tijekom emisije samo je otvarao mnoge škakljive teme kao što je Ivić Pašalić i 3. kanal, a pokušaj dokazivanja kako Glavaš nema nikakvih zasluga u njegovim imenovanjima na važne i rukovodeće funkcije bilo mu je glavno opterećenje i preokupacija tijekom nastupa.

Svoj je nastup Vrkić začinio završnom zahvalom svojoj, kako on kaže, ekipi bez čije pomoći ne bi postao gradonačelnik. Goran Flauder, Drago Hedl i direktor Osječke televizije Mate Radeljić očito su se Vrkiću duboko uvukli pod kožu i prirasli mu srcu. Vrkićevo javno hvaljenje Osječke televizije, iako smo uvjereni da je Vrdoljaka zbog tih riječi oblio hladan znoj, jasno dokazuje na čijoj je strani tijekom izborne kampanje bila navedena televizija. Hoće li i kako Vrkić nakon što preuzme kormilo Grada nagraditi svoju “ekipu” bez koje ne bi postao gradonačelnik, ostaje otvoreno pitanje.