Politika

PDV OD 5%

Tko će provjeravati minimum riječi u novinskim tekstovima?

Krizom pogođena novinska industrija u Hrvatskoj spremno je dočekala Vladin prijedlog o poreznom sniženju od 1. srpnja.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Miletić / 24sata
Piše: Media Servis

Donošenje statuta medija kao ključnog uvjeta posebno su pozdravili Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. Manje oduševljenja a više upitnika izazvao je drugi kriterij olakšice - propisani minimum riječi u tekstovima.

S danom ulaska u Europsku uniju PDV na novine trebao bi s 10 pasti na 5 posto, no ne i za informativne tjednike. "Moglo je i bolje, no i ovo je pomak", kaže predsjednik Sindikata novinara Anton Filić koji namjeru Vlade pozdravlja s određenom ogradom.

"U svakom slučaju bilo bi dobro da svi tiskani mediji, jer su svi krizi i sve pomažu u Eurupskoj uniji, imaju sniženi PDV od 5%. Nisu oni to isisali iz prsta. Pretpostavljam da su preuzeli iz normative Europske unije. Naravno da se taj Zakon može poslije i dorađivati", rekao je Filić.

Kao i sindikata, pažnju HND-a posebno je privukao jedan od uvjeta smanjenja porezne presije - najmanje 25 tisuća riječi autorskih tekstova, potvrđuje potpredsjednica Ana Raić-Knežević.

"Pitam se tko će, na koji način, brojati riječi u dnevnoj novini uz dnevni ritam koji svi imamo. To tehnički nije problematično, ali ne vidim potrebu da se takvo ograničenje postavi", rekla je Raić Knežević dodavši da u HND-u ustraju da se ista pravila primjene na sve dnevnike.

"Dakle, na sve novine prije svega. Na one informativne novine što je vrlo jednostavno utvrditi. Da se ostavi eventualno viši PDV tabloidima, ali da se ne radi distinkcija po tome tko je koliko toga dana odlučio napisati."

A od 1. srpnja, nadaju se i u sindikatu, na kvalitetu novina, trebalo bi utjecati donošenje statuta medija. Filić očekuje da se postojeći zakon napokon i poštuje.

"Ti statuti su propisani Zakonom o medijima. Međutim, nitko taj Zakon do sad nije poštivao, a kako on nema sankcija, onda je sve bilo u nekakvom začaranom krugu", pojasnio je Filić.

HND je već pozvao novinare, urednike i predstavnike nakladnika na pregovore i skoro donošenje statuta medija. Činjenicu da je upravo to uvjet smanjenju PDV-a predsjednik Sindikata novinara smatra značajnim doprinosom redakcijskoj demokraciji.

"Dakle, da ipak na neki način glavni urednik ne bude produljena ruka vlasnika, nego da ipak bude prvi čovjek redakcije jer statuti medija prije svega definiraju način izbora glavnog urednika, utjecaj novinara na to, na uređivačku politiku i tako dalje", rekao je Filić.

SNH i HND složni su u ocjeni da sve novinare u Hrvatskoj očekuje još velika borba za neke standarde i principe koji već postoje u drugim europskim zemljama. Primjerice, nacionalni kolektivni ugovor od kojeg se nije odustalo. Dok većina u branši o tomu sanja, ostaje otvoreno pitanje gdje će novac od smanjenog PDV-a otići.