Politika

PUSIĆ I BAUK NA PRIDEU

Istospolnim zajednicama moramo regulirati materijalna prava

"Politički smo postali Europa, vrijeme je da se počnemo tako i ponašati", istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na današnjem trećem po redu Split Prideu.

Treća gay parada u Splitu   FOTO:Ivana Ivanović/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Država ne može u privatnu sferu pojedinca na taj način intervenirati", rekla je Pusić.

"Naša je dužnost štititi i braniti sve one koji se osjećaju na bilo koji način ugroženo da bi se prestali tako osjećati", poručio je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar koji se također pridružio povorci.

"Oni koji se s time ne slažu, ja ih pozivam da prvo naprave jedno, da razmisle, da razgovaraju s njima, možda promijene mišljenje. Ako ne promijene, opet u redu, imat će svoje mišljenje, ali nikad nasilje. Da se ne ponovi ona prva", poručio je splitski gradonačelnik i dodao:

"Oni imaju svoja prava, oni smatraju da su njihova prava, dakle LGBT zajednica, ugrožena i zatražili su da ih podržimo mi, takozvani pod navodnicima, da se ne bih tko naljutio, nepripadnici LGBT zajednice", kazao je Baldasar.

Povorci je prisustvovao i ministar uprave Arsen Bauk, koji je rekao kako je novi Zakon o istospolnim zajednicama duže vrijeme u pripremi, a do rujna bi trebao ići na javnu raspravu.

"I nakon toga dva čitanja u Saboru, dakle, bit će dovoljno vremena za raspravu. Ono što će biti u Zakonu je već više-manje objavljeno, ono što neće biti je također objavljeno i očekujem široku potporu u Saboru jer su i predstavnici najjače oporbene stranke isticali da podržavaju da se istospolnim parovima reguliraju materijalna prava", istaknuo je Bauk.

Predsjednica udruge Kontra, Sanja Juras, kaže kako traže, kao što i sam slogan ovogodišnjeg Pridea kaže, potpunu ravnopravnost. Traže pravo na brak i izvanbračnu zajednicu te da njihove obitelji budu tretirane ravnopravno.

"Bilo kakav poseban zakon otvara mogućnost da se suzi opseg prava i obveza, da se ovi oblici obitelji diskriminiraju, a šalje se i negativna poruka da su naše obitelji manje vrijedne, da su drugačije", kazala je Juras.