Politika

JOSIPOVIĆ

'Treba cijeniti odricanja građana'

"Ne mogu komentirati najavljeni rebalans proračuna, ne bavim se financijama", tako se na intervju ministra financija Slavka Linića Media Servisu osvrnuo predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik RH Ivo Josipović   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Ova Vlada ima mandat, ima povjerenje građana, prema tome na njoj je da radi najbolje što može, moje je da je podržim", naglasio je šef države.

Dodao je da on nema nikakve ovlasti kada je riječ o gospodarstvu, osim zagovaranja dobrih rješenja. Na naše pitanje kada ćemo živjeti bolje, predsjednik je odgovorio: "Kad budemo više zaradili, kada budemo bolje proizvodili, bolje radili, kad nam gospodarstvo bude jače. To nije lagan put i mislim da su građanke i građani ove zemlje učinili velika odricanja i da to treba cijeniti".

Josipović je naglasio da sada imamo novu stranicu - članstvo u Europskoj uniji koje ne daje odgovore na sva pitanja, ali nam pruža važnu priliku. "Fondovi su samo jedan aspekt, ali ta utakmica u kojoj neće biti lako, je prilika da dobre strane koje imamo ponesu Hrvatsku u gospodarski uzlet", zaključio je predsjednik Josipović.

Predsjednik demantirao da je u sukobu s Vladom zbog Zakona o obrani

Predsjednik Ivo Josipović demantirao je da je u sukobu s Banskim dvorima zbog novog Zakona o obrani i da traži veće ovlasti.

Nisam tražio da se uvodi ništa novo nego samo da se ne mijenjaju postojeće odredbe Zakona, objasnio je Josipović. "I to posebno one koje imaju prevažnu funkciju u hrvatskom drušvu a to je da vojsku ostave izvan stranačkih politika".

U tim odredbama koje se tiču civilnog nadzora nad vojskom i odstranjivanju stranačke politike u vojnim poslovima sam imao punu potporu premijera Zorana Milanovića i vojnog vrha, tvrdi šef države.

"U jednim dnevnim novinama se razglaba tko je kuhao grah, tko čobanac. Dakle, potpuna besmislica. Isto tako se priča o podjelama u vojsci. Podjela u vojsci nema, vojni vrh je jedinstven", kaže Predsjednik.

Rekao je da je iznio svoje prijedloge za poboljšanje Zakona, ali odbacio tvrdnje o dramatičnoj svađi ili sukobu s Vladom. Ti naslovi su promašaj, zaključio je Josipović.

Inače, kako se doznaje, Josipoviću je sporna odredba po kojoj Predsjednik, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, više ne bi davao prethodno mišljenje na akte iz područja obrane koje donosi Sabor, nego samo na one koje donosi Vlada.