Požeško-slavonska

IVICA ŠOLA

'Europa je danas financijski i tehnološki imperij'

'Europa, kršćanstvo i mediji', bila je tema predavanja koju je dr. Ivica Šola, sveučilišni profesor, teolog, kolumnist i novinar iz Osijeka održao u Požegi.

Ivica Šola   FOTO:Ljiljana Marić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

„Europa, kršćanstvo i mediji“, bila je tema predavanja koju je dr. Ivica Šola, sveučilišni profesor, teolog, kolumnist i novinar iz Osijeka održao u Požegi, javlja Večernji list.

Ključna riječ za sva tri pojma iz naslova predavanja je imperij, kazao je Šola. Da objasni što se danas podrazumijeva pod pojmom Europa Šola se poslužio esejom Roberta Coopera, savjetnika Tonya Blaira, a kasnije i Javiera Solane koji zagovara neokolonijalizam i imperijalizma kao nužnu politiku svjetske stabilnosti, a što je suprotno međunarodnim deklaracijama.

"On ne skriva prijezir prema malim državama, posebno prema slavenskim državama. On smatra da te male države treba staviti pod kapu EU ili ih staviti s jednom velikom državom. Srbija je trebala biti ta država, odnosno malo kolonijalno carstvo, koja bi porobila okolne države kako one ne bi bile faktor nestabilnosti. EU zagovara princip regionalnog pristupa tih država, odnosno smišlja naziv Zapadni Balkan. I pokojni Račan i Sanader inzistiraju na individualnom pristupu EU i na svu sreću Hrvatska se uspjela otrgnuti paketu regionalnog pristupa", objasnio je Šola.

"Što je danas Europa? Ništa. Ona je jedan financijski i tehnološki imperij s vrlo netransparentnom središnjom vlašću", kazao je među ostalim dr. Ivica Šola, sveučilišni profesor, kolumnist i novinar na predavanju u Požegi na temu Europa, kršćanstvo i mediji.

Dodao je da ni kršćanstvo više nikada neće biti onakvo kakvo smo poznavali. Ono je na svjetsku pozornicu došlo dozvolom cara Konstantina, a to je nešto najgore što mu se moglo dogoditi.

"Zašto? Zato što se nakon stoljeća progona događa sprega politike i oltara. Drugi vatikanski Sabor je to pokušao okrenuti. U međuvremenu dobili smo imperij u kojem kršćanstvo postaje nebitan faktor, ono je u Europi devastirano. A da li je to loš proces? Ne, to je jako dobar proces i šansa da Crkva opet postane misionarska kakva je izvorno i bila", objasnio je Šola.

Što se tiče medija, Šola je kazao, da mediji u EU boluju od temeljne bolesti, a to je homologizacija. Četiri agencije imaju 95 posto svjetskih informacija, to su četiri medijska imperija koji vladaju cjelokupnom konstrukcijom zbilje, ne samo u EU, nego globalno. Danas mediji imaju funkciju koje je imalo kršćanstvo u vrijeme drugih imperija, dakle imamo spregu politike i medija, istaknuo je Šola.

Zaključio je da imperiji u svijetu nisu nestali, a globalizam je sukob više imperija.

"U svemu tome šansa je kršćanstva. Treba se pripremiti na drugačije metode, na drugačiju organizaciju Crkve i na potpuno drugačiji pristup. Za sve ovo trebat će puno više intelektualnog napora, a prije toga duhovnog da bi se u toj pluralističkoj utakmici od umornog, kršćanstvo, pretvorilo u misionarsko", poručio je dr. Šola čije predavanje, kako se navodi u Večernjaku, su nazočni nagradili s velikim pljeskom.

IZVOR: Večernji list