Kino & Film

3096 DANA

Istinita priča o Nataschi Kampusch u multipleksima Cinestar

U multipleksima CineStar u Zagrebu, Rijeci i Osijeku možete pog­ledati film o Nataschi Kampusch, čija je priča 2006. godine šokirala cijeli svijet. Film je rađen u suradnji s Nataschom i temeljen na njenoj autobiog­rafiji 3096 dana.

3096 dana   FOTO:bloomberg.com
Piše: Republika.eu

Bernd Eichinger i Constatin Film su se 2010. godine obratili Nataschi Kampusch kako bi njezinu priču predstavili na velikom ekranu. Željeli su ispričati što se stvarno dogodilo usred spekulacija u medijima i političkog skandala koje je izazvala otmica. Nakon detaljnog istraživanja i mnogih razgovora s Nataschom, Eichinger je 2010. godine počeo pisati scenarij. Kad je naglo preminuo u siječnju 2011. scenarij je završila Ruth Toma.

Kako bi izbjegli senzacionalizam, Sherry Hormann (DESERT FLOWER) režirala je priču Natasche Kampusch s glumcima Antonijom Campbell-Hughes (ALBERT NOBBS, BRIGHT STAR) i Thureom Lindhardtom (ILLUMINATI, INTO THE WOLD, LOVE IN THOUGHTS) u glavnim ulogama. U scenama iz djetinjstva Nataschu glumi Amelia Pidgeon.Michael Ballhaus (GOODFELLAS, DEPARTED) je direktor fotografije koji je filmu dao njegov poseban vizualni identitet. Martin Moskowicz, član izvršnog odbora kuće Constantin Film, je producent. 


Beč, 2. ožujka 1998. Natascha Kampusch ima deset godina kad je na putu u školu u bijeli kombi ugurao Wolfgang Priklopil, nezaposleni inženjer komuni­kacija. Otmičar ne traži otkupninu – on želi posjedovati djevojčicu. Ispod svoje kuće Priklopil je sagradio tajnu sobu u koju će je zatočiti. Ovaj prostor veličine dva na tri metra će biti Nataschina gola zatvorenička ćelija sljedećih osam i pol godina: čitanje bajki, omiljeni keksi i poljupci za laku noć će se smjenjivati s nasiljem, poniženjem i neprestanim izgladnjivanjem. Ali ovaj zatvor neće slomiti Nataschu Kampusch – učinit će ju snažnijom. Svaki dan, svaki udah je mala pobjeda i znak otpora. 2006. godine Natascha je uspjela pobjeći, a Wolfgang Priklopil je počinio samoubojstvo.