Politika

MZOS BISKUPIMA

Kurikulum nije u suprotnosti s kršćanskim svjetonazorom

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta reagiralo je na današnju poruku Hrvatske biskupske konferencije, vezanu uz Kurikulum zdravstvenoga odgoja.

ministar Željko Jovanović   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Hrvatska biskupska konferencija pozvala je roditelje da se uključe u javnu raspravu i kritički vrednuju one dijelove sadržaja koji ugrožavaju integritet djeteta i njegov kršćanski identitet i u kojoj su istaknuli da sporni četvrti modul ne uvodi dijete u slobodu rasta i razvoja, otkrivanje ljepote tijela sukladno njegovoj dobi i kršćanskim vrijednostima.

Iz resornog Ministarstva su naglasili da djeca imaju pravo na život i razvoj u svim vidovima života, uključivši tjelesni, emotivni, psihosocijalni, kognitivni, društveni i kulturni te da dobrobit djeteta treba biti ispred svega, a posebno se treba isticati prilikom donošenja svih odluka vezanih uz dijete, posebno onih koje se tiču njegova odrastanja i odgoja.

"Djeci se mora omogućiti da aktivno sudjeluju u rješavanju svih pitanja koja utječu na njihov život te im dopustiti slobodu izražavanja mišljenja. Sva prava koja su vezana uz djecu ujedno su i obveza same države, ali i roditelja te svih drugih koji na bilo koji način utječu na razvoj samog djeteta. Kurikulumom se ne ugrožavaju ni prava drugih ni javni moral, a istodobno se ne sprječavaju roditelji da i dalje sudjeluju u odgoju djeteta", poručili su iz MZOS-a.

Uloga države je kažu, bitna jer je upravo ona ta koja brine, izravno i neizravno, o dobrobiti djeteta i to osiguravanjem što kvalitetnijeg odgoja koji će rezultirati da dijete u najboljoj mogućoj mjeri bude pripremljeno za samostalan život u društvu te odgojeno u duhu ideala mira, dostojanstva, snošljivosti, slobode, ravnopravnosti i solidarnosti, uzimajući pri svemu tome u obzir tradiciju i kulturne vrijednosti.

"Smatramo da Kurikulum zdravstvenoga odgoja koji se nalazi na javnoj raspravi nije u suprotnosti ni s najvišim ustavnim vrednotama RH niti s kršćanskim svjetonazorom učenika, njihovih roditelja i nastavnika. Spomenuti potiče jednakost svih bez obzira na rasu, boju kože, spol, rod, jezik, vjeru, politička ili druga uvjerenja, nacionalno ili socijalno podrijetlo, imovinu, rođenje, naobrazbu, društveni položaj ili druge osobine. Kurikulumom se uređuje sve što će omogućiti djetetu da se pripremi za odgovoran život u slobodnoj zajednici u duhu razumijevanja, mira, snošljivosti, ravnopravnosti spolova i prijateljstva među narodima, etničkim, nacionalnim i vjerskim grupama.

Naime, stvarajući široku sliku o društvu, učeći o stvarima koje su dio današnjice, i kao takve ih se ne smije odbacivati, dijete će stvarati svoje mišljenje. Djetetu će se omogućiti da aktivno sudjeluje u rješavanju svih pitanja koja utječu na njegov život te će u potpunosti doći do izražaja njegova sloboda izražavanja mišljenja", stoji u priopćenju u kojem zaključuju da još jednom pozivaju zainteresiranu javnost da se uključi u javnu raspravu o Kurikulumu zdravstvenoga odgoja.