Politika

POSTIGNUT DOGOVOR

Odgađa se za sutra najavljeni generalni štrajk

Sindikati državnih i javnih službi postigli su dogovor s Vladom u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te se odgađa za sutra najavljeni generalni štrajk

Vilim Ribić   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

[12:35]
Mrsić nakon sporazuma sa sindikatima: Nema pobjednika, nema poraženih

Štrajka sutra ipak neće biti, postignut je dogovor sindikata i Vlade. Nakon višednevnih pregovora parafiran je sporazum u kojem stoji da će se za pregovarački stol ponovno sjesti kada BDP ostvari pozitivu u tri uzastopna kvartala. Ali pritom deficit proračuna ne smije biti viši od 3 posto. Vlada se obvezala i da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatak na staž, rekao je ministar rada Mirando Mrsić.

"Drago nam je da smo nakon pregovora došli do zajedničkog stava i da štrajka u državi neće biti. Nema pobjednika, nema poraženih, svi smo odgovorni tome pristupili i drago mi je da smo postigli konsenzus. Ovo je pobjeda svih nas koji smo pregovarali, i Vlade i sindikata", rekao je ministar.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je kako su sindikati uvažili situaciju da se o pravima pregovara kada zemlji bude bolje.

"Samo nerazumni ljudi bi tražili da se povećaju plaće kada zemlja grca u dugovima i gubicima i kada pada BDP. Ovim parafom na sporazum mi smo na sve sindikate poslali obavijest da se otkazuju sve štrajkaške aktivnosti", rekao je Mihalinec.

Mihalinec je rekao da je ovo ipak drugačiji sporazum od onog što je predložen jučer. Zadovoljstvo nije skrivao. "Ovo je samo dokaz da je ovoj zemlji potreban socijalni dijalog i da ga nije bilo na dovoljnoj razini i da je loše što do dijaloga dolazi tek kada se krene s najžešćim akcijama. Vjerujem da je to dobra škola i Vladi da sindikati nisu neprijatelji nego partneri i da uvijek možemo postići dogovor o svemu pa i o najtežim pitanjima", rekao je Mihalinec.

"Što se tiče socijalnog mira i socijalnog dijaloga, Vlada je već i na sastanku jučer predložila sporazum o socijalnom miru između državnih i javnih službi. U tom sporazumu kojeg ćemo brusiti idućih nekoliko mjeseci definirat ćemo pravila ponašanja kada je dobro ali isto tako i kada je loše u državi i kada treba stisnuti malo kaiš jer u proračunu nema novaca. Ja se nadam da ćemo i taj sporazum zaključiti u dobroj vjeri i osigurati socijalni mir što se tiče državnih i javnih službi", rekao je ministar Mrsić.

Ovaj sporazum parafirali su sindikati koji su bili i koji nisu bili u sporu, a Mihalinec je na kraju zahvalio i novinarima na praćenju pregovora.

"Puno smo truda uložili u to, puno energije i vjerujemo da smo postigli jedan sporazum s kojim.... svi smo zadovoljni, i nismo zadovoljni... A to je najbolje..."

Inače, prije izjava glavnih pregovarača, pred novinare je sa sastanka izašao ministar obrazovanja Željko Jovanović i maturantima poslao poruku da se matura sutra nastavlja.

"Dragi maturanti, nemojte biti nervozni, od sutra je nastavak državne mature prema predviđenom planu i programu. Sigurno ste puno naučili u ove četiri godine, želim vam da uspješno položite državnu maturu i upišete željene fakultete. U školama neće biti štrajka jer je Vlada postigla dogovor sa svim sindikatima", poručio je Jovanović.


[11:45]
Sindikati i predstavnici Vlade iza zatvorenih vrata pokušavaju doći do dogovora, još se ne zna hoće li sutra državni i javni službenici u štrajk.

Nova četvrta runda pregovora sindikata i Vlade počela je jutros u 8 i 30. Sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i dalje traje, pa nije poznato jesu li se i što su se sindikati i Vlada dogovorili. Uoči sastanka, sindikati su ipak izrazili nadu da će do dogovora doći.

Prijepor je i dalje oko povrata materijalnih prava.

"Temeljna stvar oko koje smo se sporili jest pitanje nekakvog parametra kojim bi utvrdili kada nastupa vrijeme kada se mogu vratiti određena materijalna prava, prije svega, ovih tri posto. Mi smo jučer, prvi puta dobili jedan parametar za koji bi se eventualno mogli vezati. E sada je pitanje koje je vremensko razdoblje koje treba proći do tog vremena. Jel to dvije, tri ili pet godina", istaknuo je šef Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

Upravo bi Plešin sindikat, uz Sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat kulture sutra trebali otvoriti štrajk, a u četvrtak bi im se trebali pridružiti učitelji i medicinske sestre. U pitanju je održavanje državne mature, na što je reagirao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

"Sindikat srednjih škola vode neodgovorni ljudi. Ako misle raditi na štetu djece, pogotovo maturanata za koje je državna matura zapravo pitanje njihove budućnosti, onda je to sramotno", poručio je Jovanović.

Inače, Vlada je predložila da se plaće u državnim i javnim službama povećaju kad se BDP vrati na razinu 2009. godine.

Upravo se oko tih parametara pokušavaju dogovoriti.


[08:10]
Nakon što je jučer propao zadnji pokušaj mirenja, a za sutra najavljen opći štrajk, sindikati državnih i javnih službi danas s Vladom ponovo za istim stolom.

Nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata u sporu, iako je već najavljen plan štrajka. U srijedu bi trebao krenuti u srednjim školama i službama, u četvrtak osnovnom i visokom školstvu, a u petak svih ostalih koji podržavaju blokadu. No ministar Mirando Mrsić je optimist.

Mrsićev optimizam ne dijeli Vilim Ribić, dok Branimir Mihalinec unatoč štrajku ostavlja mogućnost dogovora.

Sindikati ne pristaju na ponudu da im se vrati tri posto plaće kad se BDP vrati na razinu iz 2009. Premijer Zoran Milanović gpstujući na HTV-u jasno im je poručio.

Hoće li sudjelovati u štrajku carinici i policajci tek trebaju odlučiti. Zasad je izvjesno tek da se dogovor o nastavku dogovaranja danas nastavlja, dok čelnik Sindikata policije Dubravko Jagić zaključuje...