Politika

PROPAO I DRUGI KRUG MIRENJA

Nema dogovora, opći štrajk najavljen za srijedu sve izgledniji!

Ni danas ništa od dogovora Vlade te sindikata državnih i javnih službi.

Članovi sindikalnih središnjica nakon sastanka   FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
Piše: Media Servis

[13:48]
"Tražimo precizne uvjete pod kojima će se vratiti onih 3% plaće kad počne rasti BDP te precizno određenje da Vlada neće dalje smanjivati plaće. Dobili smo samo obećanje kojemu se ne može vjerovati", rekao je čelnik Matice sindikata Vilim Ribić.

"Vlada se ne može obvezati na to da se precizno definira na koji način će se, kada se popravi gospodarska situacija u zemlji, koeficijenti povećati. Vlada ustraje i u tome da se sporazum potpiše sa svim sindikatima u državnim i javnim služabama bez obzira na spor jer se ta prava tiču svih", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je najavio da se proces mirenja nastavlja u ponedjeljak.


[12:46]
Nakon što ni jučer nije uspjelo mirenje, od jutros traje novi krug pregovora Vlade i sindikata državnih i javnih službi. Još je neizvjesno hoće li biti općeg štrajka 5. lipnja. 

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić vjeruje u dogovor sa sindikatima.

"Također smo predložili da se sindikati aktivnije uključe u izmjene Zakona o reprezentativnosti koje su sad već u tijeku. Očekujem da ćemo od sindikata imati razumijevanje i da ćemo danas postići sporazum. Ja sam uvijek optimist. Vlada se i u dosadašnjim pregovorima uvijek približavala stavovima sindikata. Nadamo se da će se i sindikati približiti stavovima Vlade", rekao je Mrsić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec ministra je pak prozvao za kršenje postupka mirenja.

"Pravila mirenja govore o tome da je ono svugdje zatvoreno za javnost i da se ne iznosi ono što je bilo u procesu mirenja. Pa tako, ako ćete me to pitati, ne znam što bih vam rekao. Ako vam je ministar govorio, prekršio je pravila", zaključio je Mihalinec.