Lokalni izbori

LOKALNI IZBORI

Šutnja uoči drugog kruga izbora

Predizborna je šutnja uoči sutrašnjeg drugog kruga lokalnih izbora. Danas je dan bez reklama, skupova i agitiranja na glasovanje, a kako bismo u miru mogli donijeti pravu odluku za sutra. Krši li se šutnja budno prate u Državnom izbornom povjerenstvu i GONG-u.

Piše: Media Servis

GONG će tijekom vikenda pratiti krši li se šutnja, a pozvali su i građane da im dojave uočene nepravilnosti. Pravna savjetnica Udruge Vanja Škorić objašnjava što je zabranjeno.

"Ne bi smjelo biti nikakve promidžbe kandidata za izbore. Isto tako, ne bi se smjelo kontaktirati birače i nagovarati ih da izađu na izbore, a pogotovo na izborni dan, čemu smo svjedočili u prvom krugu, ne bi se smjelo odlaziti biračima po kućama, zvati ih i nagovarati da izađu na glasovanje jer se to doživljava kao određeni pritisak na birače", objašnjava Škorić. GONG će izbore promatrati sa 31 mobilnim timom, obilazeći najkritičnija biračka mjesta.

"No, također pozivamo građane da dojavljuju bilo kakve situacije kršenja izbornih pravila nadležnim instiutucijama - Državnom izbornom povjerenstvu, a i GONG-u", dodala je Škorić.

Da se suzdrže od svega što se ne smije, pozvala je sve i potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Zdravka Čufar Šarić. U razgovoru za Media servis podsjetila je da su kazne za kršenje šutnje od 3 tisuće do čak 500 tisuća kuna.

"Kazne su dosta visoke pa zaista ne bih preporučila izbornim sudionicima da prekrše odredbu o izbornoj šutnji i da na bilo koji način daju izjave koje bi mogle biti vezane uz tu prekršajnu odredbu", objasnila je potpredsjednica DIP-a.Izborna šutnja traje sve do sutra u 19 sati kada se zatvaraju birališta.