Politika

HSP

Presudama Stanišiću i Simatoviću Haški tribunal potvrdio je da je politički sud

Povodom oslobađajućih presuda kojima je Vijeće haškog suda oslobodilo bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija krivnje u postupku za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH u razdobolju od 1991. do 1995. godine, priopćenjem se oglasio HSP.

Daniel Srb, predsjednik HSP-a   FOTO:Robert Anić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / priopćenje

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Oslobađajućim presudama bivšem šefu srbijanske službe državne sigurnosti Stanišiću i bivšem zapovjedniku jedinice za specijalne operacije SDB-a Simatoviću koji su odgovorni za zločine srpskih paravojnih jedinica u Hrvatskoj i BiH (što je utvrdilo Haško tužiteljstvo) samo je još jedna u nizu oslobađajućih presuda za zločine počinjenjene u Hrvatskoj i BiH kojima se želi amnestirati Srbija od odgovornosti.

Takve oslobađajuće presude dokaz su da je Haški sud politički sud, na što je Hrvatska stranka prava (HSP) godinama upozoravala. Ovim presudama potvrđuje se izlazna strategija Haškog tribunala da se Srbija u potpunosti oslobodi od odgovornosti za zločine počinjenjene tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH kako bi joj se omogućila integracija u Europsku uniju.

Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju ovakvim presudama potvrđuje stavove HSP-a da cilj nije kazniti odgovorne za zločine počinjene tijekom rata nastale zbog velikosrpske agresije, već amnestirati Srbiju i sve strukture bivše JNA i bivše Jugo-države te nametniti tezu da Srbija nije bila agresor u Hrvatskoj i BiH, već da se na području bivše Jugoslavije vodio građanski rat.

Haški tribunal osnovan je 25. svibnja 1993. godine rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Madeleine Albright, tadašnja američka ambasadorica pri UN-u, izjavila je da Sud u Haagu neće biti Sud pobjednika. Jedini pobjednik bit će istina. Danas, nakon 20 godina istina nije pobjednik, žrtve i dalje čekaju pravdu, a Haški tribunal kao politički sud amnestira zločince.

Ove presude Haaškog tribunala uvrede su svim žrtvama agresije Srbije te predstavljaju veliki poraz hrvatske politike", stoji priopćenju kojega potpisuje predsjednik stranke Daniel Srb.