Politika

DANIJEL SRB

HSP o Haškoj presudi

Hrvatska stranka prava (HSP) podržava stav koji je danas iznio sudac Jean Claude Antonetti prilikom izricanja prvostupanjske presude šestorici generala - ne slaže se da je bilo zločinačkog pothvata.

Danijel Srb   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Teza zločinačkog pothvata je teza koja se uporno ponavlja kada su u pitanju Haške presude koje zagovaraju oni koje žele suditi hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini (BiH), Hrvatskoj i njenom prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Ovakva kvalifikacija otežava ionako teško stanje i sudbinu hrvatskog naroda u BiH. 

Podržavamo napore obrane da će u drugostupnjskom postupku pobiti presudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

Ono što nas zabrinjava su izjave odvjetnice Senke Nožice, koja je optužila hrvatsku državu da nije učinila ništa kako bi pomogla obrani u pobijanju te teze, te da je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske odgovorilo da nemaju nikoga tko bi mogao pomoći u pronalaženju pravnog eksperta Ustavnog prava, koji bi napravio analizu uspostave HZ Herceg - Bosne, kada se obratila za pomoć.

Stoga tražimo da se institucije hrvatske države uključe u aktivnu obranu kako bi drugostupanjska presuda bila oslobađajuća.