Politika

SINDIKAT HEP-A

Linićeve izmjene su opasne za radnike

"Ministar financija Slavko Linić svojom jučerašnjom izjavom širi netrepeljivost prema radnicima HEP-a, i ako im se što dogodi u narednom razdoblju ne isključujemo mogućnost podnošenje tužbe protiv ministra"

Ilutracija   FOTO:Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Piše: Republike.eu / Media Servis

najavio je to predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Dubravko Čorak, koji i danas poručuje kako je takozvani bonus od 3.500 kuna pravo radnika HEP-a zajamčeno kolektivnim ugovorom, od kojeg ne kane odustati.

"Što da rečem o HEP-u? Sramim se. I ljudi u Upravi i Nadzornom odboru, ali i sindikata. To je ono što se veli - digni cijenu, uzmi cijenu u džep i baš me briga za građane, baš me briga za solidarnost prema ostalima. Neprihvatljivo ponašanje. Sramotno", ovako je jučer reagirao ministar financija Slavko Linić na vijest da će radnicma HEP-a u kolovozu biti isplaćeno 3.500 kuna bonusa. "Cijenu struje ne određuju radnici HEP-a", odgovara sindikalist Dubravko Čorak te dodaje.

"HEP nije tvrtka koja živi od poreznih obveznika. To je stalna zabluda. HEP je tvrtka koja ima svoj proizvod, koja taj svoj proizvod pokušava prodati po cijeni na koju ne utječu radnici HEP-a. Mi nismo rekli ni da je struja jeftina, niti da je skupa, niti dijelimo zaradu poreznih obveznika"

Prava radnika HEP-a smanjena su za više od 100 milijuna kuna, pokazali smo solidarnost, poslujemo u plusu, a ovo što Linić izjavljuje je opasno za radnike HEP-a koji često na terenu doživljajavaju neugosnosti, naglašava Čorak.

"Sugerira se građanima da su radnici HEP-a ne znam što. Prvi slušaj bit će isključivo na dušu gospodina Linića i svih ovih koji dižu hajku protiv radnika HEP-a. Radnici HEP-a nisu krivi za ništa, oni ne troše ničije novce, oni nisu odredili cijenu električne energije. Prema tome, igrati se s tim sudbinama nije u redu"

Ako se išta u narednom razdoblju dogodi radnicima HEP-a Čorak ne isključuje mogućnost tužbe protiv ministra. Demantira i izjavu predsjednika Uprave HEP-a Tomislava Šerića da je kontaktirao sindikate kako bi se izmijenio koletivni ugovor.

"Kolektivni ugovor je potpisan 26. travnja i u ova dva dana nikada nitko iz Uprave HEP-a nije stupio u kontakt sa mnom zbog bilo kakvih promjena, a bolje im je da me ne zovu, odnosno ne sugeriraju bilo kakve izmjene kolektivnog ugovora. Mi imamo dokument koji je važeći, a oni neka s njim rade što god žele sljedećih godinu dana"

Čorak takošer naglašava kako su s pregovorima svi bili upoznati, te kako se ministar gosdpodarstva Ivan Vrdoljak, koji je jučer izjavio da nema vremena čitati svaki članak pojedinog ugovora, sada ne može izvlačiti da sa svime nije bio upoznat.