Politika

SJEĆANJE NA 30.SVIBNJA 1990.

Dan je Hrvatskog sabora

Povijesnog 30. svibnja 1990. godine konstituiran je prvi demokratski izabran višestranački sabor, a do 2002. godine taj se dan obilježavao kao Dan državnosti.

Zgrada Hrvatskog sabora   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Konstituiranjem višestranačkog Sabora, okončana je gotovo polustoljetna komunistička vlast u Hrvatskoj i time je otvoren put stvaranju demokratske i samostalne Hrvatske.

Dan Sabora je spomen na povijesnu ulogu parlamenta u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. 30. svibnja 1990. za predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan koji je naglasio da Sabor napokon postaje mjesto otvorenog sučeljavanja, gdje će zastupnici glasovati po vlastitoj savjesti svjesni svoje odgovornosti.

"Hrvatski sabor više neće biti mjesto u kojem će se donositi odluke stvorene izvan i mimo njega, kao što je to bila praksa u jednostranačkim režimima", rekao je Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je poručio da je konstituiranje Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

"Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj ali svetoj domovini", poručio je tada prvi hrvatski predsjednik.

"Od srca hvala svima vama na pažnji i na udjelu u ovom povijesnom zbivanju, a i svima onima koji su nam dali svoje povjerenje i koje nikada ne smijemo i nećemo iznevjeriti. Neka nam živi i napreduje demokratska i suverena država", istaknuo je Tuđman.

Na današnji dan, 1994. godine, uz brojne polemike, u hrvatski novčarski sustav uvedena je hrvatska kuna
koja je zamijenila hrvatski dinar - valutu kojom smo plaćali nakon raspada Jugoslavije.

23 godine nakon prvog Sabora i 19 godina nakon uvođenja kune, Hrvatska je na pragu Europske unije, a potom nas očekuje i nova valuta - euro.