Politika

JOVANOVIĆ

Državna matura se mora provesti, pa makar bila i posao od državnog interesa

"Polaganje državne mature je posao od državnog interesa i nitko ga ne smije ugroziti", naglasio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, poručivši da niti jedan štrajk neće ugroziti njezino provođenje.

Željko Jovanović   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Nadam se da ćemo još kroz razgovore i socijalni dijalog doći do rješenja koje neće izazvati potrebu za štrajkom. Mislim da Hrvatskoj generalni štrajk ne treba i da svi trebamo biti svjesni da moramo raditi kako bi nam bilo bolje", rekao je Jovanović.

No, problem će se javiti ako do dogovora sa sindikatima ne dođe. Ali Jovanović je spreman uzvratiti.

"Kad je riječ o nekim poslovima, neki poslovi su od državnog interesa, jedan od takvih je sigurno državna matura. Mislim da nitko ni na koji način ne smije ugroziti naše maturante koji se praktički nalaze pred polaganjem jednog ispita o kojem ovisi njihov život i budućnost jedne cijele generacije. Smatram da ćemo kroz socijalni dijalog pokušati naći rješenje, a osobno ću inzistirati, ako to rješenje ne nađemo, da se posao državne mature ocijeni poslom od državnog interesa i da se maturantima mora osigurati da polože ispite državne mature", poručio je Jovanović.

Znači li to da je i spreman uvesti radnu obvezu?

"Rekao sam, sve što bude u skladu s pravnim propisima i zakonom u Hrvatskoj", kazao je ministar. O propustima s ispitom iz hrvatskog jezika, još je jednom naglasio kako se doista čini da se radilo o pogrešci.

"Bio sam u toj školi u Splitu, razgovarao sam s tom koordinatoricom, razgovarao sam s ravnateljicom, meni se čini da se zaista radi o previdu, o grubom previdu. Rekao sam, teško razumljivom, budući su ti materijali prošli kroz 26 ruku. Na jednoj kutiji piše test, na drugoj piše esej, različite su boje i ja i dalje vjerujem da se radi o pogrešci, koja je skupa, koja s nije smjela dogoditi, ali ljudi griješe", zaključio je Jovanović.