Politika

SLUČAJ NAGRADA U HEP-u

Ribić čestitao sindikatima HEP-a

Iako je HEP ispoštovao odluku Vlade prema kojoj nije isplatio božićnice i regrese u tom poduzeću, u kolektivni je ugovor uvedena odredba prema kojoj se izgubljeno nadoknađuje i to za Dan HEP-a u iznosu od 3500 kuna po zaposleniku kojih je u tom poduzeću više od 13 i pol tisuća.

Vilim Ribić   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Meida Servis

Na pitanje je li znao da će Uprava božićnicu i regres zamijeniti nagradom za Dan HEP-a, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovorio je:

"Dakle, ono što sam znao, i što ministar treba raditi je da da upute, kada se pregovara o kolektivnim ugovorima, da onda i oni koji imaju veće plaće u državnoj upravi i javnim poduzećima trebaju u trenucima krize, pada BDP-a, pa čak i neisplata plaća ili ugrožavanja plaća u realnom sektoru, pokazati solidarnost na način da se dio svojih prava koja se ostvaruju kada je blagostanje i kada nije kriza - ostvaruju, a kada nije - onda se ipak odreknemo. I da ne možemo ni na koji način podizati bilo koja prava u trenucima krize. I da se u znak solidarnosti sa svim ostalim sindikatima, uključujući i državne službenike, ne isplaćuju regresi i božićnice. To je bio stav, tako smo rekli, ljudi su pregovarali, nešto su ispregovarali, ja naravno niti trebam, niti imam vremena čitati svaki članak pojedinog ugovora. Ako je istina da su dobili veća prava, neraskidivi ugovor, onda sam uvjeren da će nova Uprava i sindikati ispregovarati izmjenu tog ugovora", rekao je Vrdoljak.

Ribić: Mi čestitamo sindikatima HEP-a

Slučaj HEP-a čji će radnici za Dan HEP-a biti nagrađeni po 3500 kuna, a o čemu je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao da nije znao jer nema vremena čitati svaki članak pojedinog ugovora, komentirao je i sindikalist Vilim Ribić.

"Ono što se ui HEP-u događa, to je slika i prilika našeg položaja. Mi čestitamo sindikatima HEP-a, njihova je misija da izbor što više i oni su svoj posao odradili sjajno. Ali ovi ovdje nesposobnjakovići su dopustili da se to dogodi. Sad tvrde da nisu znali, ma tko da im vjeruje nakon ovakve laži", rekao je Ribić.