Lokalni izbori

POLITIČKI TAJNIK HDZ-a TOMISLAV ČULJAK

HDZ u Osijeku ne može podržati kandidata SDP-a i Zorana Milanovića

Službeni stav HDZ-a je da ni na jednoj razini neće podržati kandidate SDP-a u drugom krugu za načelnike, gradonačelnike i župane, niti će s njima na bilo koji način surađivati i sudjelovati u formiranju općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština, poručeno je jučer.

Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

– Što se tiče grada Osijeka, naš kandidat nije uspio ući u drugi krug i za nas su izbori tu završili. Članovima koji izlaze na izbore u drugom krugu naputak je isti kao i u cijeloj RH - ne mogu podržati kandidata iza kojega stoje Zoran Milanović i SDP. U Osječko-baranjskoj županiji HDZ ima svoga kandidata i očekujemo njegovu pobjedu - istaknuo je politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak za današnji Glas Slavonije.

Njegova je izjava potpuno u duhu nedavne poruke plasirane iz vrha te stranke - HDZ neće sklapati neprirodne koalicije. “Mi se ne ustežemo od 'fajta' s HDSSB-om, no bilo bi neprirodno stvarati čudna savezništva onih kojima je zajednički cilj tek rušiti HDSSB”, za Večernji list tada su poručili stratezi iz zagrebačke središnjice HDZ-a.

Time je razriješena jedna od dvojbi poslije prvog kruga izbora u Hrvatskoj, koji će očito uoči drugoga kruga donijeti i neke nove političke odnose, ali je diplomatskim rječnikom jasno poslana poruka HDZ-ovom biračkom tijelu kako se ponašati u drugom izbornom krugu.

“SDP nema što tražiti u Slavoniji”

Što se tiče Vukovara, Čuljak očekuje da će građani grada heroja i branitelji stati na stranu Penave i dati mu podršku, a upitan očekuje li i potporu HDSSB-a, odgovorio je:

“Svi koji hrvatski misle, koji vole Vukovar i Hrvatsku, podržat će Penavu jer Sabo je pokazao da je loše rješenje. I vukovarski HDSSB već se izjasnio da neće podržati kandidata koji zagovara ćirilicu”, ističe. U Vinkovcima Čuljak je zadovoljan ostvarenim rezultatom - stranka ima većinu u Gradskom vijeću, a u pobjedu dr. Mladena Karlića, kaže, ne sumnja.

– Milanović i njegovi nemaju što tražiti ne samo u Slavoniji nego i u Hrvatskoj. Jasno su pokazali da ne znaju i nisu sposobni voditi ni državu, ni županije, gradove, ni općine i, što se nas tiče, trebaju što prije otići jer će šteta koju svakodnevno nanose i građanima i Hrvatskoj biti manja - poručuje Čuljak. Ističe da je HDZ sada usmjeren na drugi krug, gdje očekuje pobjedu svojih kandidata. Nakon toga krenut će razgovori o postizbornoj suradnji s potencijalnim partnerima o formiranju vlasti, osim s SDP-om.

O mogućim novim odnosima i stranačkoj suradnji ovih je dana svjedočila i izjava Pere Ćorića, glavnog tajnika HSP-a dr. Ante Starčević, HDZ-ova predizbornog partnera, koji uz poziv na okupljanje svih pravaša ima samo birane riječi za HDSSB, stranku koja bi im mogla osigurati prevagu nad ljevicom u najvećem dijelu Slavonije i Baranje.

Kako danas stoje stvari, dvije donedavno suprotstavljene političke opcije koje su se razišle još 2005. godine, najjača hrvatska regionalna stranka HDSSB i HDZ, mogle bi poslije izbora dogovoriti suradnju u nizu lokalnih razina na istoku Hrvatske. Kako su u nekim sredinama, posebice u gradovima i općinama Osječko-baranjske županije gdje SDP gubi svoje pozicije, kandidati desnice i desnog centra međusobno suprotstavljeni u drugome krugu (u čak petnaestak slučajeva), sve je jasnije kako neće biti otvorene suradnje za cijelu regiju već prešutnog dogovora koji će biračima, u zajedničkom interesu, sugerirati kako da glasaju u drugome krugu.

Nagla šutnja

O tome svjedoči i činjenica da je ovih dana bitno oslabjela predizborno snažno najavljivana "antiglavaševska koalicija" u Osijeku, koja je trebala podržati Ivicu Vrkića, kandidata koalicije SDP-HNS-HSU u drugom krugu. Zasad su ga opet otvoreno podržali samo nezavisni Anto Đapić i Miroslav Šimić. No, poziv na pravaško ujedinjavanje i stvaranje desnog bloka kontra “ljevice” zasigurno će imati odjeka i među Đapićevim biračima. Odstupili su i laburisti koji unatoč oštrim istupima u kampanji za prvi krug, bar u Osijeku, ne žele podržati - nikoga.

Lokalni čelnici HDZ-a također su postali tiši i neodređeni, vjerojatno ponukani time što je vrh stranke otklonio sudjelovanje u “antihadeesesbeovskoj koaliciji” i iskazao spremnost na suradnju s HDSSB-om, odakle na to zasad nije bilo odgovora. No, to se čini najizvjesnijim putem ako i jedni i drugi žele zadržati i ojačati pozicije u Slavoniji. Budući da HDDSB-u, primjerice, za većinu u osječkom Gradskom vijeću nedostaje samo pet ruku, a HDZ ima šest vijećnika, taj dogovor ima smisla i očito nije daleko od realizacije, iako su upravo kandidati te dvije stranke u utrci za osječko-baranjskog župana. Naime, tu je razlika prevelika pa ne bi bilo čudno da za koji mjesec vidimo predstavnike tih stranaka kako usklađeno glasaju u Županijskoj skupštini. "Ne želimo ništa prejudicirati. Vidjet ćemo kako se stanje razvija u idućih tjedan dana", kaže Davorin Bubalović, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a.

Vukovar, Požega, Slatina...

U slučaju realizacije dogovora kontra “zajedničkog protivnika” taj bi se model prenio i u druge sredine, primjerice u spomenuti Vukovar ili Požegu. U Vukovaru bi HDZ-u, uz druge desne opcije, u drugome krugu dobro došla potpora HDSSB-a protiv SDP-ovog kandidata Željka Sabe, iako do ključnih glasova SDSS-ovih birača neće lako doći. Razlika između Sabe i Ivana Penave, kandidata HDZ-a, vrlo je mala i svaki bi glas mogao biti ključan.

U Požegi se pak nadmeću Zdravko Ronko (SDP) i Vedran Neferović (koalicija koju predvodi HDZ), a slično je i u Slatini, Belom Manastiru ili Novoj Gradiški, kao i u županijama gdje treba “zatvoriti” većinu u skupštinama. Sraz HDSSB-ovih i HDZ-ovih kandidata ipak je mnogo rjeđi i svodi se na Đakovo i Donji Miholjac.

Iako medijske poruke s desnice zasad tek diskretno govore o njihovoj želji da opet prigrle potporu stranke koja ima i sedam zastupnika u Saboru, postaje sve jasnije kako će ti odnosi izgledati ubuduće. Kako je sam SDP učinio suradnju s HDSSB-om nemogućom, stvaranje desnog bloka uz neformalnu suradnju s HDSSB-om (čiji su čelnici tu stranku uvijek definirali kao regionalnu, ali više “desnog” svjetonazora) više nije nerealna opcija.

IZVOR: GLAS SLAVONIJE